Koersen gaan opnieuw versneld naar beneden

ROTTERDAM, 7 nov. Na een paar dagen van stilstand (Nationale Nederlanden en NMB/Postbank daargelaten) tuimelde de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend weer versneld naar beneden.

Vrees voor een zeer flauw Wall Street als reactie op het verkiezingsverlies van de Republikeinen in de VS, een gestadig afkalvende dollar en flauwe stemmingen in New York (gisteren), Tokio en Frankfurt werkten alleen maar koersdempend. Een iets lagere obligatiemarkt maakte het mandje negatieve factoren vol.

AMSTERDAM Bij een behoorlijk handelsvolume bereikten een aantal hoofdfondsen nieuwe dieptepunten. De commotie om Nationale en NMB leek wat te zijn weggeebd. Nationale bleef evenwel op het gisteren sterk verlaagde niveau niet hangen en op fl.47,80 was in de loop van de ochtend de koers fl.0,50 verder gedaald. Beurshandelaren zetten de nodige vraagtekens bij de kans van slagen van de fusie. Gevreesd wordt dat een aantal houders van grotere pakketten hun stukken niet zullen aanbieden en dat ook kleinere aandeelhouders datniet graag zullen willen doen gezien de voor Nationale nadelige ruilverhouding. NMB nam fl.0,30 winst op fl.41.

Van de andere financiele waarden viel voor Aegon fl.1 verlies op te tekenen op fl.110. Amev verloor fl.0,40 op fl.44,80. Niet gehandeld mocht worden in het op de lokale markt verhandelde Kempen Holding. Op de beurs werd bekend dat Kempen dit jaar maar net hethoofd boven water kan houden. Er komt verder een structuurwijziging, waarbij Kempen de status van algemene bank wil aannemen. Gisteren noteerde het fonds fl.8,50. In januari werd nog fl.17,80 betaald.

Van de internationale aandelen belandde Philips weer een treedje lager op fl.18,70 (min f. 0,40). Akzo bereikte een dramatisch dieptepunt van fl.64,80, wat fl.1,70 lager was. Koninklijke Olie, die morgen met kwartaalcijfers komt, zakte fl.1 totfl.132,20 en Unilever, die vrijdag met haar cijfers aan de beurt komt, moest fl.1,20 terug naar fl.145,50. KLM gaf fl.0,30 af opfl.19.

Verder kwamen op de hoofdmarkt over vrijwel de hele linie kleine tot gematigde verliezen tot ongeveer fl.1 voor. VOC bood evenals gisterengoed weerstand en opende zelfs nog iets hoger op fl.41. Polygram wistzich goed te handhaven en was op fl.33,30 zelfs een dubbeltje hoger. De staatsfondsenmarkt liet verliesjes van gemiddeld eentiende punt zien.

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is vandaag voor detweede achtereenvolgende dag flink lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 465,50 tyen tot 23.500,25, een verlies van bijna twee procent. Gisteren ging het koersgemiddelde met 420 yen omlaag.

De stemming werd gedrukt door de spanning in de Golf-crisis, geruchten over een nieuw aandelenschandaal en koersdalingen op de obligatiemarkt. De omzet was met naar schatting 330 miljoen aandelen opnieuw bescheiden, maar wel wat groter dan de 295 miljoen van gisteren. De dollar steeg 0,35 yen en sloot op 127,55 yen per dollar.

NEW YORK - De Newyorkse effectenbeurs is gisteren lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 17,08 punten tot 2.485,15. Maar over het geheel genomen sloten er niet veel meer fondsen lager dan hoger. De verhouding bedroeg 764 tegen 698. De omzet was met 142 miljoen aandelen nog kleiner dan het bescheiden totaal van 148 miljoen op maandag.

Beleggers waren evenals maandag terughoudend in afwachting van de resultaten van de verkiezingen voor het Congres en de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties.