Koerden bedreigen toeristen met moord

STOCKHOLM, 7 nov. De marxistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft gedreigd toeristen in Turkije te vermoorden. 'Bomaanslagen op hotels en massale schietpartijen zullen worden uitgevoerd', aldus partijleider Abdullah Ocalan in een vraaggesprek dat in de Syrische hoofdstad Damascus werd opgenomen en deze week door het Zweedse TV4 wordt uitgezonden. Een Zweedse touroperator zei onmiddellijk de dreigementen ernstig te nemen. Het toerisme naar Turkije is de afgelopen jaren snel toegenomen. Dit jaar zijn alleen al 100.000 Zweden naar Turkije gereisd; een vervijfvoudiging in vergelijking met 1988. De PKK vecht sinds 1984 in het zuidoosten van Turkije in een guerrilla-oorlog tegen het Turkse regeringsleger, waarbijtotdusverre ongeveer 2.500 mensen zijn gedood. Een derde van deslachtofferswaren burgers, in meerderheid vrouwen en kinderen, die werden gedooddoor de PKK. De PKK heeft daarnaast in het buitenland moordaanslagen gepleegd opafvallige Koerden. (AP)