Japanse universiteit koopt ziekenhuis in Maastricht

MAASTRICHT, 7 nov. De Japanse Teikyo University Group wordt definitief de nieuwe eigenaar van het Annadalcomplex, waar nu nog het Academisch Ziekenhuis Maastricht is gevestigd. De koopovereenkomst is gisteren in Maastricht getekend door de directeur van Teikyo Europe, Lambert van Beers, die tot voor kort correspondent van de Telegraaf was in Tokio.

Zodra het AZM in april volgend jaar het Annadal-complex verlaat, wil Teikyo daar studenten onderbrengen, die aan de Teikyo-universiteiten in Japan, de Verenigde Staten of Engeland studeren. In Maastricht kunnen zij dan kennis maken met de Europese aspecten van hun studierichting. Verder wordt in het complex ook een 'junior college' gevestigd voor kinderen van Japanners die tijdelijk in Noordwest-Europa wonen.

Ook wil Teikyo in het ziekenhuisgebouw samen met het AZM een medisch centrum oprichten, dat Japanners uit heel Europa 'preventieve' medische zorg biedt zoals medische keuringen, check-ups en tandheelkundige zorg. Voor dat doel zullen Japanse artsen worden aangetrokken. Volgens AZM en Teikyo laat de gezondheid van de 100.000 Japanners in West-Europa te wensen over, omdat zij problemen hebben met de Europese gezondheidszorg. Tenslotte moet in de laboratoria, waar nu nog het biomedisch centrum van de Rijksuniversiteit Limburg is gevestigd, een onderzoekscentrum voor oosterse farmaceutische producten komen.

Volgens de directie van het ziekenhuis, die de verkoopprijs niet wil noemen, betekenen de koop en de verbouwing van het Annadalcomplex voor Teikyo een investering van vijftig miljoen gulden. De directie verwacht dat daardoor duizend nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Het gedeelte van het complex, dat eerder al was aangewezen alshet nieuwe onderkomen van de arrondissementsrechtbank, blijft die bestemming houden. Dat is de Rijksgebouwendienst met Teikyo overeengekomen. Ook met die transactie en verbouwing is een bedrag van vijftig miljoen gulden gemoeid.