Geen boekje open over lokale BVD

ROTTERDAM, 7 nov. Politie en justitie in Nijmegen overwegen strafvervolging in te stellen tegen de schrijvers van een boek over de Politieke Inlichtingen Dienst (PID) in die stad. Ook wordt overwogen dit boek uit de handel te nemen. De politie in Nijmegen onderzoekt of door het deze week verschenen boek staatsgeheimen in gevaar worden gebracht. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandsezaken vandaag gezegd.

In het boek, 'De tragiek van een geheime dienst', staan namen en foto's van agenten en tipgevers die werkzaam zouden zijn voor de PID, deplaatselijke afdeling van de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD). Behalve hun namen worden ook telefoonnummers gepubliceerd, informatie over hun auto's en over hun gezinssamenstelling. Een woordvoerder van de Nijmeegse politie zei vanochtend dat de zaak hoog wordt opgenomen 'omdat het boek privacy-gegevens van collega's openbaar maakt'.

Het boek is anoniem verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij Ravijn. De uitgeverij zegt niet te weten wie de makers van het boek zijn.

In het boek is ook een verhoor afgedrukt met Joop de B., alias Joop Tiel, die vorige maand werd ontmaskerd als BVD-infiltrant in tal van groepen binnen de vredesbeweging. Hij zou onder meer tegen zijn ondervragers gezegd hebben 'uit puur politieke overtuiging' gehandeld te hebben.

Gisteren werd bekend dat De B. op drie december gehoord zal worden door de rechter-commissaris in Den Haag over zijn betrokkenheid vorig jaar bij een anti-militaristische actie bij de vliegbasis Valkenburg. Bij die actie werden de priester-activist K. Koning en zeven andere activisten opgepakt.

De groep stond gisteren terecht voor de politierechter in Den Haag. Zij zeggen dat de hulp van Joop de B. voor deze actie van groot belang was. Hij heeft de actievoerders in zijn auto vervoerd en op de uitkijk gestaan. De Bredase advocaat mr. M. A. H. Boelema, een van de raadslieden van de zeven actievoerders, zegt dat er meer duidelijkheid moet komen over de rol van de infiltrant. 'Hij heeft de groep bij gelegenheden aangespoord hardere acties te ondernemen', aldus Boelema.