EEN POTJE MET VET: CONFIT DE CANARD

Een lekkernij voor de koude winter: een pot met ingemaakte eend. Benodigdheden:

wijde glazen of stenen inmaakpotten

1 eend van ongeveer 3 kilo

75 g grof zeezout

250 g vetspek

Om de confit de canard goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat de te gebruiken materialen goed schoon zijn. De potten moeten met heet water worden omgespoeld en met een schone theedoek worden afgedroogd.

Snijd de eend in ongeveer 8 stukken. De poten worden in tweeen gesneden. Prik alle stukken vlees hier en daar in met een ijzeren satepen. Smeer de stukken stevig in met zeezout. De korrels moeten aan het vlees blijven zitten. Zet het gezouten vlees in een grote kom een nacht in de koelkast.

Haal de stukken eend uit de kom en spoel ze met schoon water af. Droog de stukken eend af met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 150C.

Doe allereerst de poten in een vuurvaste schaal en zet die ongeveer 40 minuten in de oven. Leg dan de vleugels en borststukken bij de poten en laat de eend nog eens anderhalf uur in de oven gaar worden. Als er geen roze, bloederige sappen uit het vlees lopen als je erin prikt is het vlees goed. Het vlees moet zacht zijn. Haal de stukken eend uit de schaal en zeef het achtergebleven vet. Laat dit vet in een schonekom afkoelen. Smelt het spek en roer dit door het eendevet.

Giet een laagje vet op de bodem van de inmaakpotten. Leg dan de stukken eend in de pot, maar zorg dat er nog een laagje vet van ongeveer 3 cm. aan de bovenkant bij kan.

Vul de potten goed op met de rest van het vet en zorg dat eventuele luchtgaatjes worden gevuld.

Als alle hygienische maatregelen in acht zijn genomen kunnen deze pottenwel een half jaar op een koele, donkere plaats bewaard worden.

Wordt de pot confit de canard te voorschijn gehaald om te worden gegeten: de stukken eend er voorzichtig uit tillen en het vet eraf halen. Verwarm de eend in een beetje eigen vet in een matig-warme oven. Confit de canard kan overigens ook koud gegeten worden. De hierboven beschreven methode kan ook toegepast worden om stukken gans, lam, varken, kalkoen, parelhoen of konijn in te maken. Het vet dat overblijft kan worden gebruikt om bijvoorbeeld aardappels of champignons in te bakken of aan een stevige groentesoep toe te voegen.

Per abuis is afgelopen zaterdag, 3 november, een fout geslopen in de ingredientenlijst van het recept 'Gelei van kwee en granaatappel'. Hierbij de juiste hoeveelheden: 1,5 kilo kweeen, 2 granaatappels, 1 citroen en ongeveer 1,5 kilo geleisuiker. Onze excuses voor het ongemak.

    • Anne Scheepmaker