Brandt praat in Irak over vrede

BAGDAD, 7 nov. De Duitse oud-bondskanselier Willy Brandt heeft er gisteren in Bagdad in gesprekken met de Iraakse vice-premier Taha Yassin Ramadan en minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz op aangedrongen 'zich in te spannen voor de vrede'. Brandt sprak ook PLO-voorzitter Yasser Arafat, onder andere over het toenemend geweld in door Israel bezet gebied en over de Palestijnse inspanningen om een waarnemersmissie van de VN daarheen te sturen.

Niet bekend

Irak bevestigde gisteren een bericht van het Japanse persbureau Kyodo dat naar aanleiding van het bezoek van de Japanse oud-premier Nakasone 77 Japanse gijzelaars vrijkomen. Met de Japanners komen ook twintig Italianen, vijf Zweden, twee Duitsers, twee Portugezen en twee Australiers vrij; de laatsten in verband met het bezoek aan Bagdad van een Australische dichteres.

De Britse ex-premier Edward Heath onthulde gisteren dat Saddam volgende weken ten minste vijftig Britten zal vrijlaten. Heath zei sindszijn bezoek aan Bagdad, vorige maand, dat leidde tot de vrijlating van 32 Britse gijzelaars, voortdurend contact te hebben onderhouden met de Iraakse autoriteiten. Degenen die nu vrijkomen zijn bouwvakkers die een nieuw presidentieel paleis bouwen plus nog wat zieke gijzelaars.

Verscheidene Amerikaanse Congresleden overwegen ook, zo meldt de Los Angeles Times, om naar Irak te reizen ten behoeve van de Amerikaanse gijzelaars daar. Het zou de eerste van zo'n reis worden van Amerikaanse Congresleden sinds de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus. Intussen wachten de Deense ex-premier Anker J(o/)rgenson en de Nieuw-Zeelandse ex-premier David Lange in de Jordaanse hoofdstad Amman op toestemming van Irak om door te reizen naar Bagdad.

In Irak en Koeweit zijn nog ongeveer 2 miljoen buitenlanders, in overgrote meerderheid vrijwillig. Bijna 600 Amerikaanen, Britten, Duitsers, Japanners en andere Westerlingen worden op strategische plaatsen vastgehouden als menselijk schild tegen een geallieerde aanval. Naar schatting 2.000 Westerlingen houden zich verborgen, maar worden langzaam maar zeker door het Iraakse leger opgepakt en weggevoerd. (Reute, AP, AFP, UPI)