Berlusconi voert koude oorlog voor duel tegen Club Brugge; Het is weer crisistijd bij AC Milan

BRUGGE, 7 nov. Voor het vertrek naar Belgie heeft Silvio Berlusconi persoonlijk de lunch gebruikt met de spelers van AC Milan. De routiniersvan het elftal dat zich de afgelopen jaren het sterkst heeft gemanifesteerd in het internationale clubvoetbal weten automatisch wat dat inhoudt. Het is weer eens crisistijd bij Milan dat veertien dagen geleden op het 'knollenveld' van San Siro, waarop normaal voetbal momenteel onmogelijk is, tegen Club Brugge op 0-0 bleef steken in de tweede ronde van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen. Daarmee creeerde de miljoenenformatie een uiterst wankele uitgangspositie voor de return vanavond in het afgeladen Olympia-stadion in Brugge.

Berlusconi onderhield zich persoonlijk met Ruud Gullit terwijl trainer Sachi de tientallen verslaggevers te woord stond. 'De televisie wordt een groot nadeel voor de voetbalsport', hield Sachi zijn gehoor voor. 'Door het gebruik van tv-camera's staan de individueel goede spelers te veel in de publiciteit en zijn hun specifieke acties door een veelvoud van herhalingen bij iedereen bekend.'

Het vormde een subtiele vingerwijzing naar ster-aanvaller Marco van Basten, die in zestien Europa-Cupwedstrijden dertien doelpunten voor Milan heeft gemaakt, waarvan elf in thuiswedstrijden. Maar zowel in het Nederlands elftal, de Italiaanse serie A als in de Europa Cup is Van Basten wat het scoren betreft de laatste maanden volledig van slag af. Verdedigers als Ferri en Vierchowod in de Italiaanse competitie en dat geldt ook voor de Duitser Kohler hebben de acties van de Nederlander zo nauwkeurig in de peiling, dat hij tegen dit trio zelden of nooit scoort.

Mirakel

De 0-0 tegen Brugge in de thuiswedstrijd is bovendien uiterst verontrustend voor Milan dat in San Siro de afgelopen jaren alleen Rode Ster een gelijkspel toestond en vorig jaar pas in de verlenging twee keer scoorde tegen Mechelen. Milan is derhalve geladen en Brugge-trainer George Leekens, die als speler onder Ernst Happel in 1978de Europa-Cupfinale met Brugge tegen Liverpool verloor, weet wat dat betekent. Leekens: 'Milan heeft vanavond alles te verliezen. Wanneer Club doorgaat dan is er een mirakel gebeurd. Berlusconi duldt niet dat Milan zo snel wordt uitgeschakeld. Dat zou een financiele catastrofe zijn. Voor ons is het seizoen al gered. Brugge kan ontspannen spelen. Dat is een voordeel want stress kan verlammend werken.'

Europa-Cuphouder AC Milan is echter wel wat gewend en weet zich geruggesteund door het feit dat het veertien dagen geleden heer en meester was, dat Brugge thuis moet aanvallen om een goal te forceren en er zich derhalve zeker mogelijkheden zullen voordoen om toe te slaan. Leekens: 'Alleen afbreken wat we in San Siro hebben gedaan, kan nu niet. Het was daar trouwens geen kwestie van onze kant van niet willen, maar van niet kunnen. Club heeft een superdag nodig om zich te kwalificeren. Maar succes nastreven doe je niet bangebroekerig, maar met lef. Wie van de spelers niet gelooft in de minieme kans tegen Milan doet vanavond niet mee.'

Slijtageslag

AC Milan heeft het in de Europa Cup altijd lastig gehad tegen Belgische clubs, die in de jaren zeventig- en tachtig aantoonden dat zij de kunst van het verdedigen nog beter beheersten dan de om hun negatieve defensieve speelwijze vaak verguisde Italianen zelf. Van 1967 tot en met 1990 had AC Milan achtereenvolgens in de Europa Cup de grootste problemen met Standard Luik, Club Brugge, Waregem en KV Mechelen. Zeker nu de geblesseerde Donadoni niet van de partij is verwacht Sachi een ware slijtageslag. 'Brugge heeft echter het beste veld in Belgie', meent de Milan-coach. 'Dat kan in ons voordeel zijn.'

Baresi, Van Basten, Rijkaard, Evani en Costacurta nemen voor Milan de penalties wanneer de wedstrijd na verlenging nog 0-0 staat en strafschoppen de beslissing moeten brengen. De koude oorlog is alvast begonnen door president Berlusconi, die heeft geklaagd dat hij teweinig goede tribuneplaatsen heeft gekregen voor zijn zakenrelaties. Leekens heeft zich voor de wedstrijd met zijn spelers teruggetrokken in Knokke waar alle telefoongesprekken voor de spelers van Brugge in hotel Sint Pol via hem zijn doorverbonden. 'Familieleden, supporters of andere lieden die het beter weten; de spelers worden er gek van', meent Leekens. 'Ik wil optimale concentratie. Want de rosseneri beheersen het voetbalspel tot in de puntjes. Je vindt geen hiaten in het spel van AC Milan waar je als tegenstander op in kunt spelen. Die ploeg is tot zoveel in staat.'

Gouden Schoen

Van cruciaal belang voor Brugge wordt de aanwezigheid van Jan Ceulemans, drie keer winnaar van de Gouden Schoen in Belgie en nog steeds een gevierd international. Maar de jaren beginnen te tellen voor de 33-jarige Ceulemans die in 1980 hautain de neus optrok voor een miljoenencontract van AC Milan. Leekens: 'Onze veldbezetting hangt volledig af van Ceulemans. Daarom hak ik de knoop over de tactiek pas vlak voor wedstrijd door.'

Ceulemans liep in San Siro een blessure op achter in het dijbeen. Hij verwaarloosde de kwetsure tot deze ontaardde in een ontsteking. Daarom is zijn optreden ongewis, hoewel Ceulemans al sinds begin jaren tachtig in de Europa Cup het gezicht van Club Brugge bepaalt. De laatste acht keer dat Brugge heeft deelgenomen is Club er echter slechts een keer in geslaagd verder te komen dan de tweede ronde. In het seizoen '87'88 reikte Club in het UEFA-Cuptoernooi tot de halve finale, waarin het werd uitgeschakeld door Espanol. De kans dat die geschiedenis zich herhaalt acht Ceulemans dubieus: 'Als je reeel bent dan moet je constateren dat er tussen Milanen Brugge zeker een klasse verschil bestaat.'

    • Marc Serné