Alexander Dubcek twee dagen te gast in Nederland

NAARDEN, 7 nov. Alexander Dubcek, voorzitter van het Tsjechoslowaakse parlement, is vanmorgen aangekomen op Schiphol. Hij brengt een tweedaags bezoek aan Nederland op uitnodiging van de Staten-Generaal. Hij spreekt vandaag met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, P. Steenkamp en W. Deetman.

Direct na zijn aankomst op de luchthaven begaf Dubcek zich naar Naarden. Zoals elke Tsjech die voor het eerst in Nederland is bezocht hij het graf van Jan Amos Komensky, beter bekend onder de naam Comenius.

Deze in Moravie geboren theoloog, filosoof, drukker, uitgever en cartograaf zwierf in de zeventiende eeuw lesgevend en schrijvend door Europa. Hij overleed in 1870 in Amsterdam en vond in Naarden zijn laatste rustplaats.

Nadat Dubcek een krans had gelegd in het marmeren mausoleum, liet burgemeester Kastein van Naarden het oorspronkelijke gastenboek tevoorschijn halen. Deze vuistdikke verzameling verstilde dromen en herinneringen van voornamelijk Tsjechische bezoekers is na de val van Dubcek in 1968 opgeborgen in het archief van het stadhuis: men was bang dat de Tsjechoslowaakse autoriteiten via de vaalwitte vellen potentiele tegenstanders wilden achterhalen. Sindsdien lag er een nieuw gastenboek in het mausoleum. Dubcek was vanmorgen de eerste die na de Praagse lente zijn handtekening in het oude boek zette. In Naarden mogen zijn landgenoten weer dromen.