Werkgevers bekritiseren Thatcher

GLASGOW, 6 nov. Het verzet van de Britse premier Thatcher tegen een enkele Europese munt krijgt nu ook felle kritiek van de Britse werkgevers, doorgaans trouwe bondgenoten van de conservatieve regeringsleidster.

'We geloven in een economische en monetaire eenheid en in de wenselijkheid van een munteenheid wegens het voordeel ervan voor de consument', zo verklaarde de secretaris-generaal van de Confederation of British Industries (CBI), John Banham, gisteren op een congres van de CBI. Volgens de voorzitter van de werkgeversorganisatie, Sir Brian Corby, willen de Britse werkgevers dat de regering-Thatcher zich uitspreekt voor de invoering van de ecu op lange termijn.

De kritiek van de CBI vormt de zoveelste tegenvaller voor de Britse premier. Thatchers categorische weigering de ecu als gemeenschappelijke munt in te voeren, leidde vorige week tot het opstappen van haar vice-premier, Sir Geoffrey Howe. De Britse ex-minister van defensie, Michael Heseltine, publiceerde in het weekeinde een open brief waarin hij de vrees uitspreekt dat zijn conservatieve partij de komende parlementsverkiezingen zal verliezen door haar houding ten opzichte van Europa.

Op de afgelopen Europese top in Rome, tien dagen geleden, hebben alle Europese lidstaten met uitzondering van Groot-Brittannie zich uitgesproken voor de invoering van een Europese bank en uiteindelijk een enkele Europese munteenhied.

Op de bijeenkomst van de Britse werkgevers herhaalde de Britse minister van buitenlandse zaken Hurd gisteren de weerzin van zijn regering om de monetaire souvereiniteit op te geven.