Werk

Wat kost een kip tegenwoordig, een diepvrieskip, vijf gulden? Hoe krijgen ze het voor elkaar. Een aantal jaren geleden al vertelde Eric (5 havo) vol trots dat hij goed geld verdiende bij het kippen rapen of kippen plukken (de kippen, niet de veren). Ik weet niet precies wat hij deed. Maar ze gingen 's avonds met z'n vieren in de auto naar Barneveld en verdienden dan wel twintig gulden per uur. Misschien was het nog wel meer. Dat was andere koek dan het minimum jeugdloon.

Van kip tot diepvrieskip is nog een hele stap. Zo moeten de kippen van het kippenhok (kippenstal?) in kippenkisten. Misschien is dat tegenwoordig geautomatiseerd, doen ze het met stofzuigers of speciale kippenharken. Maar toen konden scholieren nog schandalig geld verdienen. Schandalig veel voor hun, schandalig weinig voor de kippenboer. Het was wel hard werken, zei Eric. Wat zou het raaploon per kip zijn, 5 cent? Dan moest Eric 400 levende kippen per uur in heur nekvel grijpen. 's Nachts is het beste, denk ik, dan zijn ze duf. Naar na de derde kip zijn ze toch wel allemaal wakker.

Vandaag zag ik verf of zoiets op Dicks fluwelen wimpers. Hij snapte een sommetje niet. ' Wat zie je er schattig uit', zei ik. ' Ik heb gewerkt gisteravond', zei hij. Hij blijkt radijs te plukken of te rapen. Ik weet het niet precies. Gisteren had hij de kassen gewit. Hij werkt wel twintig, vijfentwintig uur per week. Vier, viereneenhalve gulden per uur betaalt het. Dan kun je beter kippen plukken, dacht ik. Ik legde hem uit dat het onverstandig was, dat hij moest zien te slagen, dat als hij zakt dat veel meer geld kost. Dat studie vijftig gulden per uur betaalt omdat, als je slaagt, je een jaar langer in je leven geld kunt verdienen. Hij zei, dat ik me niet met zijn privezaken moest bemoeien. Daar zit wat in.

In de docentenkamer zei de broer van de radijsboer, die bij ons handel geeft (ja, echt), dat die jongens verslaafd zijn aan het geld. Zij hebben het nodig voor een brommer en bier, in die volgorde. Ik zei dat ik het niet ethisch vond van zijn broer, de radijsboer dus, eigenlijk uitbuiterij. Maar hij vond dat ik boter op mijn hoofd had, omdat ik de kleine beurt door een beun liet doen. Daar zit ook wat in.

Eric zit op een vrachtauto als chauffeur. Hij heeft in zeven jaar de havo zonder vrucht doorlopen. Ik heb het Dick verteld, maar het maakte geen indruk. Misschien is het baantje juist goed voor hem. Niet alleen voor zijn portemonnee, maar ook voor zijn zelfvertrouwen, zijn lijf en zelfs voor zijn ontspanning. Maar is het goed voor zijn havo?

    • Rob Knoppert
    • het Vak