Verdrag shi'itische milities Libanon

DAMASCUS, 6 nov. De twee voornaamste shi'itische milities in Libanon hebben gisteren een akkoord getekend in de Syrische hoofdstad Damascus dat een einde moet maken aan hun hevige onderlinge strijd van de afgelopen jaren. Syrie, de voornaamste steunpilaar van de Amal-militie van Babih Berri, en Iran, dat veel invloed heeft over Hezbollah (de Partij van God), verklaarden dat zij de naleving van de overeenkomst van gisteren zouden garanderen. Berri tekende het akkoord samen met sheikh Subhi Tufaili, de leider van Hezbollah.

De gevechten tussen beide milities, die gingen om de controle over de circa 1,3 miljoen shi'ieten in Libanon, hebben de afgelopen drie jaar aan ten minste 1.200 mensen het leven gekost. Het verdrag voorziet onder andere in de terugkeer van veel vluchtelingen naar hun dorpen. Beide kampen zijn het eens geworden om in principe alleen nog gewapende actie te ondernemen tegen Israel. Tevens zeiden ze toe mee te werken aan een machtsovername van het Libanese leger in het zuiden van Libanon. De regering van president Elias Hrawi streeft naar ontmanteling van de milities in Libanon. De burgeroorlog die ruim vijftien jaar geleden begon heeft 100.000 mensenlevens geeist. (Reuter)