Van Thijn en Korthals in film over kraker Kok

AMSTERDAM, 6 nov. De Amsterdamse burgemeester, E. van Thijn, en de ex-minister van justitie F. Korthals Altes werken mee aan een film die de cineaste Barbara den Uyl op het ogenblik maakt over Hans Kok, de kraker die op 25 oktober 1985 stierf in een cel van het Amsterdamse hoofdbureau van politie. De film gaat het komende voorjaar in premiere.

Een woordvoerster van Van Thijn stelt dat de burgemeester, anders dan wordt gemeld, in de film geen rol speelt. De filmmaakster had daar wel om gevraagd, maar Van Thijn stemde slechts in met een vraaggesprek over de kwestie. 'Hij wil praten over zijn manier van opereren, over het onderzoek dat is gedaan, over zijn verantwoordelijkheden. Dat beschouwt hij als deel van zijn werk', aldus de woordvoerster. 'Maar hij is geen acteur en er kan dan ook geen sprake van zijn dat hij optreedt in in scene gezette gebeurtenissen.'

Barbara den Uyl, die tot nu toe documentaires maakte, kondigde tweeeneenhalf jaar geleden aan een speelfilm te willen maken over de dood van Hans Kok. Enige dagen eerder had filmmaker Pieter Verhoeff bekendgemaakt dat hij bezig was met research voor een speelfilm over dezelfde affaire. Er ontbrandde een klein gevecht over de vraag wie de oudste rechten had. Vervolgens liepen beide ondernemingen op niets uit: Den Uyl noch Verhoeff slaagde erin tot een acceptabel scenario te komen.

De film waarvoor Den Uyl nu opnamen maakt heeft van het Nederlandse Fonds voor de Film subsidie gekregen als documentaire. Inmiddels kan echter niet meer van een documentaire worden gesproken, hooguit van een gedramatiseerde documentaire waarin historische beelden worden gebruikt. Bij gebrek aan voldoende authentiek materiaal is besloten een aantal gebeurtenissen te reconstrueren, en dat zoveel mogelijk met medewerking van de degenen die indertijd bij de zaak waren betrokken. Voor zover zij daartoe bereid zijn spelen de mensen zichzelf, zoals de zwager van Hans Kok die in 1985 optrad als zegsman van de familie Kok. De rollen van hen die medewerking aan de film weigeren, zoals vertegenwoordigers van de Amsterdamse politie, worden vervuld door acteurs. Burgemeester Van Thijn koos er echter voor de zaak zelf in de hand te houden: hij is in deze film zichzelf en doet uitspraken waarvoor hij nu alleen de verantwoording draagt.