Studenten in Nijmegen heffen bezetting op

ROTTERDAM, 6 nov. Aan de bezetting van het collegezalencomplex van de Katholieke Universiteit in Nijmegen is gistermiddag een einde gekomen. Studenten hielden het complex sinds vorige week dinsdag bezet uit protest tegen het beleid van minister Ritzen (onderwijs).

De bezetting is opgeheven omdat het college van bestuur heeft ingestemd met een 'openbaar gesprek' met de studenten. Zij eisen dat de bezuinigingen op studiefinanciering worden geschrapt, dat het door de universiteiten met minister Ritzen gesloten akkoord over de beperking van de studieduur wordt opengebroken en dat de universiteitsraden in hun huidige vorm blijven bestaan.

Of het Nijmeegse college van bestuur toezeggingen zou doen aan de studenten was vanochtend nog onduidelijk. Vorige week noemde het college de eisen 'niet ongerechtvaardigd'. Maar het vond dat de studenten ze aan minister Ritzen (onderwijs) moesten voorleggen, niet aan het college.

Een eis aan het college om bussen te betalen die de studenten naar een landelijke demonstratie in Den Haag moeten vervoeren, is nog niet ingewilligd. Een woordvoerder van de studenten heeft laten weten 'verdere acties niet uit te sluiten' als er na afloop van het gesprek geen concessies zijn gedaan.

In Den Haag wordt donderdagmiddag een betoging gehouden tegen de plannen van minister Ritzen met het universitaire onderwijs. De betoging vormt de afsluiting van een driedaagse protestactie, die vanmiddag begint met het aanbieden van zo'n 30.000 handtekeningen van boze studenten aan minister Ritzen. De actie valt samen met de behandeling van de onderwijsbegroting en wordt gehouden op het Binnenhof.

Daar is een alternatief steunpunt studiefinanciering opgezet, worden protestliederen gezongen en staat een bus waarin de studenten overnachten. De Landelijke Studentenvakbond verwacht vandaag maximaal 50 demonstranten, morgen iets meer. Voor de demonstratie donderdag wordt gerekend op zo'n 2.000 a 3.000 studenten. Vanmiddag heeft in Nijmegen een betoging plaats, morgen in Groningen.

In Utrecht is vannacht de bezetting door studenten van de kantine van het Centrumgebouw Zuid beeindigd.