Studenten in Bulgarije demonstreren

SOFIA, 6 nov. In de Bulgaarse hoofdstad Sofia is gisteren een nieuwe politieke staking van studenten begonnen. Zij willen hun staking volhouden tot de bezittingen van de regerende socialistische partij (BSP) in beslag zijn genomen en er een juridisch onderzoek is begonnen naar het verleden van de leiders van de BSP.

De studenten, die eerder dit jaar met een soortgelijke actie president Petar Mladenov tot aftreden dwongen, hebben in heel Bulgarije negentien stakingscomites gevormd om hun actie te coordineren. In Sofia willen ze het plein voor het parlementsgebouw in het centrum bezet houden tot hun eisen zijn ingewilligd. Daaronder vallen verder de publikatie van de volle waarheid over de milieuverontreiniging in Bulgarije, de erkenning door de BSP dat zij de problemen van Bulgarije heeft veroorzaakt en opheldering over de vraag of de Bulgaarse geheime politie betrokken is geweest bij de moordaanslag op de paus in 1981. Ten slotte eisen ze een versnelling van de hervormingen bij het hoger onderwijs.

Minister van binnenlandse zaken Pentsjo Panev deed gisteren een beroep op de studenten niet in actie te komen. Hij noemde de studentenstaking 'provocerend' en 'in strijd met de orde en veiligheid'.

De woordvoerder van de oppositionele Unie van Democratische Krachten (SDS), Stojan Ganev, heeft gisteren het aanbod van een coalitie met de BSP toegelicht. Zaterdag bood oppositieleider Beron aan om met de socialisten samen te werken op voorwaarde dat de SDS de sleutelfuncties in een coalitiekabinet krijgt en dat het kabinet dan het SDS-programma uitvoert. Ganev zei gisteren in zijn toelichting dat de SDS dat niet ziet als een coalitie-aanbod. De SDS, aldus Ganev, wil 'de regering zo snel mogelijk overnemen'. In die regering zou volgens hem een beperkt aantal socialisten zitting kunnen krijgen. (AP, AFP)