Schilderij Van Gogh in Londen naar de veiling

ROTTERDAM, 6 nov. Bij Christie's in Londen zal begin december een belangrijk schilderij van Vincent van Gogh uit het bezit van de Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor geveild worden. Het schilderij, getiteld Vue de l'Asile et de la Chapelle de Saint-Remy, dateert uit de herfst van 1889. Van Gogh had zich enkele maanden daarvoor vrijwillig in de inrichting in Saint-Remy de Provence laten opnemen. Christie's schat dat het op 3 december een bedrag tussen de dertig en veertig miljoen gulden zal opbrengen.

Het is het enige doek dat Van Gogh van het exterieur van het ziekenhuis maakte. Vermoedelijk mocht hij bij die gelegenheid voor het eerst sinds mei weer buiten werken. Daarna zou tot zijn dood op 29 juli 1890 een periode van enorme ijver volgen.

Elizabeth Taylor kocht dit werk, dat toen nog deel uitmaakte van de collectie Alfred Wolf, in 1963. Zij wilde het 'no matter what' in haar bezit krijgen. Haar vader, een handelaar in renaissance- en impressionistische kunst, adviseerde haar de desbetreffende veiling in Parijs te mijden, omdat anders de prijs verdubbeld zou worden. Uiteindelijk bood haar vader er 92.000 dollar voor.

Nadat het schilderij enkele jaren in het huis van Taylor en haar echtgenoot Richard Burton in Gstaad had gehangen, lieten zij hun jacht in de Theems herinrichten om het doek zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Bij verplichtingen in Engeland, filmopnamen bijvoorbeeld, verbleef het echtpaar vaak op dit schip, omdat het problematisch was hun huisdieren elders onder te brengen.

Het doek zal deze maand tentoongesteld worden in Parijs, New York en Tokio voordat het in Londen onder de hamer komt. Vorig jaar bracht bij Christie's Van Goghs portret van Dr. Paul Gachet ruim 98 miljoen gulden op.