ROZIJNEN EN SARDIENTJES

Vele malen kwam ik in Italiaanse kookboeken een Siciliaans recept voor pasta met rozijnen en sardientjes tegen en elke keer vond ik dat maar een rare, onaantrekkelijke combinatie. Vrienden die Sicilie bezochten vertelden me dat ze dit gerecht daar tot hun genoegen vaak hadden gegeten. Ze waren zo aardig om het hier in Nederland voor mij klaar te maken en mijn weerzin en achterdocht bleken onjuist. In een klap ben ik bekeerd tot deze pasta con le sarde.

Op Sicilie gebruikt men in dit gerecht de blaadjes van zelfgeplukte wilde venkel. Hier zullen we het moeten doen met gewone venkelblaadjes van de groenteman.

12 verse sardientjes

400 g spaghetti of andere pastasoort

1 fijngesnipperde ui

een royale bos venkelblaadjes

50 g pijnpitten

25 g geweekte rozijnen

bloem

olijfolie

Maak de sardientjes schoon. Snijd de koppen eraf en het vlees van de graten. Was de visfilets, droog ze af met keukenpapier en bestrooi ze met zout. Bak de gesnipperde ui in wat olijfolie tot hij begint te verkleuren. Doe de fijngehakte venkelblaadjes, de uitgelekte rozijnen en de pijnpitten bij de ui en laat alles ongeveer 10 minuten op een zacht vuur stoven.

Haal de sardientjes door de bloem en bak ze in de olijfolie gaar. Kook de pasta net gaar. Schep het venkelmengsel door de pasta en roer er eventueel nog een beetje extra olijfolie door. Leg de sardientjes op de pasta.

Bij Uitgeverij Bzztoh te Den Haag, verschenen van Erik en Caroline Ruigrok de volgende kookboeken: De Bourgondische keuken en De Maleise keuken.

    • Anne Scheepmaker