Reynolds en Barnes op doping betrapt

De Amerikanen Harry 'Butch' Reynolds en Randy Barnes zijn betrapt op het gebruik van doping. Dat heeft de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) in Londen bekendgemaakt. In de urine-stalen van de 400 meter-loper Reynolds en de kogelstoter Barnes zijn sporen gevonden van anabole steroiden. Beide atleten kunnen een schorsing krijgen van minimaal drie maanden en maximaal twee jaar. In het laatste geval missen zij de Spelen in Barcelona.

Reynolds, wereldrecordhouder op de 400 meter met 43,29 seconden, werd gecontroleerd op 12 augustus na wedstrijden in Monaco waar hij als derde eindigde. In zijn urine werden ook bij de contra-expertise sporen van nandrolone gevonden. Barnes, wereldrecordhouder met 23,12 meter, werd gecontroleerd en positief bevonden bij wedstrijden op 7 augustus in Malmo. In zijn urine werden sporen aangetroffen van methyltestosteron. Beide atleten zijn door de IAAF vooropig geschorst. Zij krijgen tijdens een speciale hoorzitting de kans zich te verdedigen.

Reynolds reageerde geschokt. 'De mensen die weten wie Reynolds is, realiseren zich dat deze positieve test een fout van het systeem moet zijn. Ik ben altijd een van de sterkste opposanten tegen het gebruik van het doping geweest en voorstander van onverwachte controles gedurende het hele jaar. De laatste tien maanden ben ik vijf keer getest. Het resultaat van Monaco is onmogelijk. Ik ben er van overtuigd dat mijn onschuld wordt bewezen.'