Regelmatig ongelukken bij A16 Breda

ROTTERDAM, 6 nov. Het gedeelte van de A16 tussen de Moerdijkbrug en Breda is berucht door de vele ernstige verkeersongevallen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgehad. En in veel gevallen werd de omvang bepaald door (veel) te hard rijden in de mist.

In augustus 1972 klapten bij Prinsenbeek zeventig auto's op elkaar, waarbij dertien doden en tientallen gewonden vielen. Grote vracht- en tankwagens drukten personenauto's als sardineblikken in elkaar. Dit ongeluk werd destijds aangeduid als 'de grootste verkeersramp in Nederland'. Twee maanden later was dit rekord qua omvang al geevenaard. Bij een reeks kettingbotsingen ter hoogte van de Schipholtunnel vielen zes doden en meer dan vijftig gewonden. De ravage was ook hier enorm, vooral doordat een aantal auto's in brand vloog. Ooggetuigen meldden dat wagens met honderd kilometer per uur bovenop de stilstaande file knalden.

In april l984 botsten bij Hoogmade in dichte mist opnieuw tientallen wagens op elkaar en die keer vielen er zes doden. Op de A-20 bij Moordrecht vielen diezelfde dag in een kettingbotsing nog eens drie doden. Op de A-31 tussen het Friese Marssum en Leeuwarden botsten alweer in dichte mist 60 auto's op elkaar. Hierbij vielen negen gewonden.

'Onaangepast rijgedrag' was volgens de politie in februari l988 de oorzaak van een grote kettingbotsing op de A-2 bij Abcoude. Hierbij waren een dode en tientallen gewonden te betreuren. In november van dat zelfde jaar was het opnieuw raak: Ten minste 70 personenauto's en vrachtwagens raakten op de Moerdijkbrug, alweer in dichte mist, betrokken bij een kettingbotsing. In het hele land botsten die dag 1500 personen- en vrachtwagens op elkaar. Ruim duizend wagens moesten van de weg getakeld worden.

Op 23 augustus 1990 vielen er als gevolg van dichte mist in de omgeving van Breda ook doden en gewonden. Twee mensen overleden door een massale kettingbotsing bij het verkeersknooppunt Zonzeel (A59). Bij de botsing waren toen 200 auto's betrokken. Er waren 43 gewonden. Bij een tweede kettingbotsing, die plaatshad bij de aansluiting van de A58 op de A16 (verkeersknooppunt Galder) reden dertig auto's op elkaar. Vijf mensen raakten daarbij gewond. Op de A58 (Tilburg-richting Breda) raakten die dag ook diverse mensen betrokken bij verkeersongelukken.

De afgelopen tien jaar vielen ruim zestienduizend doden bij verkeersongevallen en ruim een half miljoen gewonden. De regering heeft dertig miljoen uigetrokken voor maatregelen aan de wegen, tien miljoen hiervan is bedoeld voor verbetering van verkeerspunten waar veel ongelukken gebeuren.