Omstreden rabbijn Meir Kahane door aanslag omgekomen

Niet bekend

Onze correspondent in Israel meldt:

Onmiddellijk na het bekend worden van de moord op de leider van de omstreden Kach-partij, rabbijn Meir Kahane, hebben de Israelische politie en het leger op 'gevoelige plaatsen' in Israel en in de bezette gebieden uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen.

Nog voordat bekend werd dat de moordenaar een Arabische naam had, voorspelde Noam Federman, woordvoerder van de Kach-partij, in een vraaggesprek voor de radio al wraakacties van leden van Kach tegen Arabieren.

Naar alle waarschijnlijkheid is dat ook de achtergrond van een schietpartij uit een Israelische auto in een dorpje ten zuiden van Nablus. Volgens de Israelische radio werden daarbij twee Palestijnen werden gedood.

Sommige politici leggen de moord op rabbijn Kahane uit als het begin van de verplaatsing van het strijdtoneel van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, uit de bezette gebieden naar joodse en Israelische doelen in het buitenland. Noam Federman zei vanmorgen dat de Palestijnse guerrilla-organisatie Al-Fatah rabbijn Meir Kahane onlangs op een dodenlijst heeft geplaatst. Al-Fatah had dit gedaan in een pamflet dat in omloop werd gebracht in de bezette gebieden.

Palestijnse en Israelische politici hebben vandaag de moord op de Kach-leider veroordeeld. Zij zijn het met elkaar eens dat de racistische rabbijn gestorven is aan het door hem gepredikte geweld. 'Kahane is door zijn eigen vuur verbrand', zei Radwan Abu Ayyash, voorzitter van de Arabische journalistenvereniging in Oost-Jeruzalem. De Palestijnse voorman Feisal Husseini zei dat opnieuw is aangetoond dat geweld tot niets leidt. Hij deed een beroep op Israels veiligheidstroepen om wraakacties van joodse zijde te voorkomen.

In de jaren zeventig stichtte rabbijn Meir Kahane in de VS de 'Joodse Defensieliga', die met de leus 'Nooit Weer' onder andere streed tegen zwart antisemitisme en die later terroristische methoden toepaste tegen Sovjet-doelen in het Westen om het IJzeren Gordijn te openen voor joodse emigratie naar Israel.