Oce schrapt banen 250 medewerkers

VENLO, 5 nov. Het kopieermachinebedrijf Oce-van der Grinten wil zijn personeelsbestand in Venlo volgend jaar met 250 verminderen door 'verdere rationalisering'. Met de ondernemingsraad en de vakbonden is overleg begonnen over de manier waarop dat zal gebeuren, zo heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

In Venlo werken op het ogenblik ongeveer 3.300 mensen. Oce meldde een maand geleden dat de nettowinst in het derde kwartaal van het op 1 december begonnen boekjaar met negen procent is gedaald tot 17,6 miljoen gulden. Over het gehele jaar wordt desondanks een ongeveer gelijk resultaat verwacht.

Vorig jaar realiseerde Oce op een omzet van 2,1 miljard gulden een winstgroei van 11 procent tot 85 miljoen. Begin dit jaar rekende het concern op aanhoudende stijging van omzet en winst, die in de eerste helft van dit jaar ook werd behaald.

Volgens de Industrie- en voedingsbond CNV is de voorgenomen reorganisatie bij Oce zonder ontslag mogelijk. Het concern zou groot en kapitaalkrachtig genoeg zijn om de 250 arbeidsplaatsen te schrappen zonder nadelige gevolgen voor de betrokken werknemers.

De CNV-bond stelt dat het mogelijk moet zijn de betrokken werknemers binnen het concern een andere baan aan te bieden. Als dat in individuele gevallen niet lukt, moet er een goede afvloeiingsregeling komen.

De bonden voeren vrijdag overleg met Oce-Van der Grinten.