Mijnwerkers in Polen staken voor loonsverhoging

WARSCHAU, 6 nov. In vrijwel alle Poolse kolenmijnen is gisteren een waarschuwingsstaking van twee uur gehouden. De mijnwerkers protesteerden tegen het uitblijven van beloofde loonsverhogingen en tegen de mogelijke gevolgen van de hervormingen voor de mijnbouw. Volgens het persbureau PAP werd in zeventig mijnen gestaakt; in de vier enige mijnen waar de arbeiders niet in staking gingen werden sympathieboodschappen met de stakers opgesteld. De mijnwerkers eisen een loonsverhoging van gemiddeld 1,7 tot 2,4 miljoen zloty per maand. Het gemiddelde loon in Polen bedraagt per maand 1,2 miljoen zloty (126 dollar). Volgens de regering kan 'om economische redenen' niet aan die eis tegemoet gekomen worden. Verder verzetten de mijnwerkers zich tegen de voorgenomen sluiting van een groot aantal onrendabele mijnen. (AP)