Lubbers geen kandidaat voor EG-post

DEN HAAG, 6 nov. Premier Lubbers is geen kandidaat voor de opvolging van Jacques Delors als voorzitter van de Europese commissie. Het moment waarop de post vrijkomt en het feit dat Martens langer premier is dan hijzelf zijn voor Lubbers beslissende factoren om geen kandidaat te zijn.

Dat zegt hij vanochtend in een interview met de Gazet van Antwerpen. Lubbers steunt de kandidatuur van de Belgische premier Martens. In Belgie zijn er in 1992 parlementsverkiezingen. Begin 1993 moet Delors worden opgevolgd.

'De Europese Gemeenschap kan zich gelukkig prijzen dat Martens die grote verdiensten heeft en samen met Margaret Thatcher het langst zittende lid van de Europese Raad is, straks voor die taak beschikbaar komt', aldus Lubbers in de Belgische krant.

'Bij ongeveer gelijke capaciteiten is er niets op tegen dat de voorkeur gaat naar de premier die net iets langer bezig is ', zegt hij in het interview. Hij vindt dat hij begin 1993 niet weg moet gaan omdat de huidige coalitie in Nederland dan net half weg is. Premier Martens heeft eerder premier Lubbers een geschikte kandidaat voor de opvolging van Delors genoemd.

In het interview zegt Lubbers verder dat verlangens van het Europese parlement moeten worden gerespecteerd als het om een Europese hoofdstad gaat maar 'dat men Brussel niet mag elimineren omwille van de Franse belangen in Straatsburg'.

In het interview houdt Lubbers verder een krachtig pleidooi om de Verenigde Staten en Canada bij de toekomstige ontwikkelingen in Europa te betrekken. 'Nu we ons aan het herbronnen zijn en tegen het eind van dit millenium aan onze Europese beschaving een nieuwe inhoud willen geven zou het toch oerstom zijn daar nu een muur tussen te zetten. Deze continenten zijn vooral historisch maar ook in hun democratische conceptie met elkaar verbonden. Dat moet ook in de toekomst zo blijven.'