Grote ravage op beide rijbanen; Kettingbotsing bij Breda: acht doden

ROTTERDAM, 6 nov. Bij een kettingbotsing op de A16 bij Breda zijn vanmorgen ten minste acht doden gevallen. Minimaal 25 automobilisten raakten gewond. Bij het ongeluk waren volgens de politie tachtig tot honderd voertuigen op beide rijbanen betrokken.

De oorzaak van het ongeluk staat nog niet vast. Op de rijbaan in de richting Rotterdam ontstond omstreeks half tien een kettingbotsing. Volgens enkele getuigen kwamen zij volstrekt onverwachts in een dichte mist terecht die het zicht benam. Daarna ontstond op de andere rijbaan ook een aanrijding, wellicht omdat mensen remden om te kijken, meent een politiewoordvoerder. Tijdens een normale snelheidscontrole van de Bredase politie, enkele honderden meters voor de plaats van het ongeval, werden vanmorgen snelheden gemeten van 140 kilometer per uur. Er geldt ter plaatse een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. De A16 werd na het ongeluk in beide rijrichtingen afgesloten.

Bij het ongeluk vlogen verscheidene auto's in brand. De brandweer, die zeven bluswagens had ingezet, was een kwartier na het ongeluk ter plaatse. Tien ambulances voerden de gewonden af naar ziekenhuizen in de omgeving. De Dienst Luchtvaart van de Rijkspolitie heeft met twee helikopters artsen naar de plaats van het ongeval gevlogen en gewonden afgevoerd.

'Het was vreselijk. Brandende auto's met beknelde mensen, enorme rookwolken en overal op de weg suikerbieten uit verongelukte vrachtwagens', vertelde vanmiddag anesthesist F. Groot van het traumateam van het Ignatiusziekenhuis in Breda. Het team werd om kwart voor tien gebeld en was om tien uur ter plaatse. 'We hebben de beknelde mensen ketamine (een mengsel van slaapmiddel en pijnstiller, red.) ingespoten. Daarna kon de brandweer gaan trekken en zagen. Vervolgens voerde de GGD ze af. Bij een man moesten we direct intuberen (een buisje in de luchtpijp brengen om de ademhaling op peil te houden)', aldus Groot.

De kettingbotsing gebeurde op het twee kilometer lange weggedeelte tussen de afslag Etten-Leur en de afslag naar de zuidelijke rondweg van Breda, voor restaurant Princeville. Vanaf kwart voor tien stroomden daar gestrande automobilisten binnen. Bedrijfsleider I. van der Valk reserveerde voor hen een deel van haar restaurant. Een aantal van de bezoekers had lichte schaafwonden, aldus Van der Valk, anderen waren op zoek naar een telefoon omdat ze niet verder konden met hun auto. Omstreeks half twaalf bezocht de Bredase burgemeester E. Nijpels Princeville om zich van de situatie op de hoogte te stellen. Een uur later begon de politie in het restaurant met het opnemen van verklaringen.

Als gevolg van de kettingbotsing, waarbij vrachtauto's van Het Nationale Toneel betrokken waren, is de voorstelling 'Bezoekers' vanavond in de Stadsschouwburg Tilburg afgelast.

Pag.3: Berucht weggedeelte