Geweld Zuid-Afrika eist weer 33 levens

JOHANNESBURG, 6 nov. Bij geweld in verscheidene zwarte woonoorden in Zuid-Afrika zijn de afgelopen vijf dagen zeker 33 mensen om het leven gekomen. In Bekkersdal bij Johannesburg vielen sinds donderdag 23 slachtoffers bij gevechten tussen studenten die hun afsluitende examen wilden afleggen, en aanhangers van de militante zwarte organisaties Azapo en het Panafrikaans Congres, die willen dat dit examen wordt geboycot uit protest tegen de slechte omstandigheden in het onderwijs voor zwarten. Zondag vonden in het woonoord Kutloanong in de provincie Oranjevrijstaat acht mensen de dood, vermoedelijk als gevolg van een vete tussen concurrerende taxi-bedrijven. Vorige week werden in Kutloanong bij gevechten tussen taxichauffeurs drie mensen vermoord, waarna op zondag vanuit bestelbusjes lukraak op passanten werd geschoten en ingehakt. In de woonoorden Alexandra bij Johannesburg en Mganga Baboyi in de provincie Natal werden nog twee mensen vermoord. Hierbij ging het volgens de Zuidafrikaanse politie om politieke afrekeningen. (AP)