Gandhi steunt dissidenten in de partij van premier Singh

NEW DELHI, 6 nov. De Indiase oppositieleider Rajiv Gandhi heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor een mogelijke regering van Chandra Shekhar, die zich gisteren met een groep parlementariers afsplitste van de belangrijkste regeringspartij, de Janata Dal. Gandhi zei tot zijn besluit te zijn gekomen om chaos in het land te voorkomen. 'We zijn overeengekomen samen te werken en het land weg te voeren van de afgrond', aldus Gandhi na gesprekken met Shekhar.

Ten minste 65 van de 178 parlementsleden van de premier V. P. Singhs Janata Dal zegden gisteren hun vertrouwen op in Singh en kozen Chandra Shekhar tot nieuwe leider. Beide facties eisten daarna het recht op de 'echte' partij te zijn.

Chandra Shekhar zegt te kunnen rekenen op 68 leden van de Janata Dal partij, volgens Singh ligt dat aantal dichter bij 55.

De Congres-partij beschikt over 195 van de 542 zetels in het parlement en met haar steun aan de dissidente Janata Dal-leden is het lot van Singh vrijwel bezegeld. Het parlement komt morgen bijeen om te stemmen over een motie van wantrouwen tegen de regering. De premier had de vergadering bijeengeroepen nadat eind oktober de Bharatiya Janata Partij, van fundamentalistische hindoes, haar steun voor zijn minderheidsregering al had ingetrokken, waardoor Singhs kabinet van vijf partijen onder grote druk kwam te staan.

Premier Singh zei vandaag te beseffen het vertrouwensvotum te zullen verliezen, maar voegde er aan toe: 'Ik wil brandend neerstorten.'. Zo zou hij aan het Indiase volk duidelijk willen maken welke coalities er zijn gesmeed.

Door Chandra Shekhar te steunen krijgt Gandhi de feitelijke macht weer in handen nadat zijn partij in december 1989 een zware nederlaag leed bij de parlementsverkiezingen. Premier Singh geeft de voorkeur aan snelle verkiezingen, maar het grootste deel van het parlement lijkt daar niet aan te willen.

De dissidenten binnen de Janata Dal verzochten president Venkataraman gisteren Chandra Shekhar een nieuwe regering te laten vormen. 'Wij willen Singh vervangen om verkiezingen te vermijden', aldus Subodh Kant Sahay, de woordvoerder van de dissidenten. 'Verkiezingen houden betekent het afslachten van onschuldigen.'