Franse vredesmissie gaat naar Rwanda

BRUSSEL, 6 nov. De Franse minister voor ontwikkelingssamenwerking, Jacques Pelletier, en zijn adviseur voor Afrikaanse zaken, Jean-Christophe Mitterrand, zijn gisteren naar Afrika vertrokken om te proberen een oplossing te vinden voor de Rwandese burgeroorlog. Pelletier en Mitterrand zullen gesprekken voeren met de staatshoofden van Rwanda, Oeganda, Kenia, Tanzania, Zaire en Burundi. De Belgische premier Martens ondernam met twee collega-ministers in oktober twee keer een vergelijkbare missie. Beide keren werd een overeenkomst bereikt over een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen, maar de akkoorden werden nooit daadwerkelijk van kracht. Ex-premier Leo Tindemans van Belgie heeft gisteren voor de BRT bekendgemaakt dat hij op 18 oktober een brief heeft ontvangen waarin de rebellen hem vragen te bemiddelen in het conflict. Hij zei nog niet te hebben beslist of hij op het verzoek zal ingaan. (AFP)