EOD maakt 'Hillebom' onschadelijk

ROTTERDAM, 6 nov. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft gisteren de 'Hillebom', een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog, aan de Lange Hilleweg in Rotterdam-Zuid opgeruimd. Iets later dan gepland werd de bom na een demontage van ruim anderhalf uur om vier uur 's middags uit de 8,5 meter diepe put getakeld.

De operatie 'Hillebom' had iets meer risico's dan de opruimploeg van de EOD aanvankelijk verwachtte. Het slagpijpje van de bom zat scheef in het ontstekingsmechanisme, dat weer in zijn geheel in de bom bleek te zijn geschoven. Het moest zeer voorzichtig worden verwijderd, temeer omdat het pijpje vastzat en met modder was bedekt. Het slagpijpje is ter plekke opgeblazen.

De tijdelijk elders verblijvende 1.700 bewoners van de huizen in de buurt van de ligplaats van de bom konden aan het eind van de middag terugkeren naar hun woning. De politie hield in het gebied rondom de ontruimde woningen dertien mensen aan die ondanks het straatverbod buiten liepen. Zij zijn inmiddels weer vrijgelaten. Vanaf twaalf uur 's middags was een straatverbod van kracht voor het gebied in een straal tussen 150 en 400 meter vanaf de vindplaats van de bom. In dat gebied wonen of werken ongeveer 8.000 mensen.

Van de 32 deuren die de politie heeft moeten forceren om te controleren of de bewoners waren vertrokken zijn twee deuren per vergissing opengebroken: de bewoners hadden bij de politie wel hun huissleutel achtergelaten. De schade aan de opengebroken woningen zal worden vergoed.