Duitse regering bezorgd over supportersgeweld

BONN, 6 nov. Duitsland is bang voor een moeilijke tijd, als het gaat over geweld rondom de voetbalvelden. De Duitse regering heeft zich bezorgd uitgelaten over het supportersgedrag, vooral dat in de voormalige DDR.

Afgelopen nacht vernielden aanhangers van FC Magdeburg op weg het Cupduel in Bordeaux tegen Girondins bij het stadje Giessen een tankstation en raakten slaags met de politie. Meer dan dertig fans van Magdeburg waren zo dronken, dat de buschauffeur weigerde hen nog verder te vervoeren. Hij zette bij het tankstation in Giessen de bus neer. De fans richtten hun agressie op het interieur van het station en gingen daarna ook nog een gevecht aan met de inmiddels gearriveerde politie. Na de veldslag bleef de politie achter met drie alarmpistolen, honderd patronen, een groot aantal vuurpijlen en enkele honkbalknuppels. Afgelopen weekeinde kwam bij voetbalrellen in Leipzig een 18-jarige supporter om het leven.

De voetbalbestuurders, bevreesd dat hun land in navolging van Engeland verbannen wordt uit de Europese toernooien, willen vandalen voor het leven van de velden weren. Dat geldt voor degenen die zich vorige week in Luxemburg misdroegen bij het EK-duel van de nationale ploeg en zij die in Leipzig over de schreef gingen bij de wedstrijd Sachsen Leipzig-FC Berlin.

'De DFB heeft nog niet alle details over het geweld in het weekeinde binnen, maar het lijkt mogelijk op grond daarvan de betrokkenen levenslang te schorsen', aldus Horst Schmidt van de veiligheidscommissie van de bond. 'Na het behalen van de wereldtitel willen we de reputatie van het Duitse voetbal niet laten beschadigen.' In Duitsland laaide gisteren de discussie rondom het voetbalgeweld hoog op. Carl-Dieter Spranger, staatssecretaris van binnenlandse zaken, toonde zich voorstander van een uitgebreid registratie-systeem voor relschoppers.

De vakbond van de politie stelde de voetbalbond verantwoordelijk voor de recente uitbarstingen. De DFB zou waarschuwingen, dat er moeilijkheden op komst waren, in de wind hebben geslagen. In opdracht van de regering zal de minister van de kanselarij, Rudolf Seiters, de geweld-problematiek met vertegenwoordigers van de DFB bespreken. De bond eist hulp van de politiek. Op 21 november willen de Duitsers de problemen onder controle hebben. Dan speelt de wereldkampioen in Leipzig tegen de beste spelers uit de voormalige DDR. Het plan is voor dat duel politie uit andere deelstaten hulp te laten verlenen. (SID/DPA)