Aandeelhouder uit Zwitserland wil niet verkopen

GENEVE, 6 nov. De Zwitserse herverzekeringsmaatschappij Schweizerische Ruckversicherungs-Gesellschaft is 'nauwelijks genegen' haar aandeel van bijna tien procent in de Nationale Nederlanden te verkopen aan NMB/Postbank.

Woordvoerder B. Bucher gaf vanochtend te kennen dat zijn bedrijf niet staat te popelen om het aandeel van zoals hij zei 'minder dan tien procent' in Nationale Nederlanden af te staan. Schweizerische Ruckversicherings- Gesellschaft, dat vooral op de buitenlandse markt opereert, is nog niet benaderd over het aandeel in Nationale Nederlanden. Wel is in het hoofdkwartier in Zurich bekend dat de besprekingen tussen NMB/Postbank en Nationale Nederlanden in de laatste beslissende fase verkeren. 'We wachten op een officieel bod', zegt Bucher, 'maar naar ik weet zijn met ons tot dusver geen officiele contacten gelegd'.

De Schweizer Ruck, zoals het bedrijf kortweg bekend staat, is met een omzet van bruto premies van bijna 14,7 miljard Zwitserse frank (twintig miljard gulden) in 1989 in grootte de tweede herverzekeringsmaatschappij in de wereld. De Munchener Ruck is de grootste.

Schweizer Ruck behaalde vorig jaar een nettowinst van 277 miljoen frank. Het bedrijf, met 2400 werknemers, heeft belangen in nog twee andere Nederlandse bedrijven: Stad Rotterdam en de Nederlandse Kredietbank. Voor beide is de grootte van het belang 'minder dan vijf procent', aldus Bucher.

Op 23 november komen de aandeelhouders bijeen in de jaarvergadering. Pas dan zal over een mogelijke verkoop van het aandeel in Nationale Nederlanden worden beslist.