Aandeel Nationale Nederlanden keldert

ROTTERDAM, 6 nov. Nationale Nederlanden leverde vanochtend ruim tien procent in nadat de omruilverhouding bekend werd voor aandelen van de holding van Nationale Nederlanden en NMB Postbank.

AMSTERDAM Op een prijshoudende Amsterdamse effectenbeurs was alle aandacht vanmorgen gericht op de fusiepartners Nationale Nederlanden en NMB/Postbank. Er werd druk in deze fondsen gehandeld, waarbij vooral aandeelhouders Nationale Nederlanden hun stukken teleurgesteld te koop aanboden. NMB/Postbank was daarentegen bijzonder vast.

De afstraffing voor 'Natte Nederlanden' de aandeelden daalden vijf gulden (ruim tien procent) na een slot van fl.48 vrijdag vloeit volgens beurshandelaren voort uit de ongunstige ruilverhouding voor aandeelhouders van het verzekeringsfonds. Bezitters van aandelen NMB/Postbank krijgen een fikse premie als zij hun stukken aanbieden.

Omgerekend betaalt de nieuwe holding Newco aandeelhouders van de bank een premie van tien procent bovenop het slot van vrijdag. Dat voordeel werd onmiddellijk vertaald in fl.3,90 koerswinst op fl.41,50. De bank bereikte een hoogste koers van fl.42,20. Gestimuleerd door de financiele mammoetfusie stegen Aegon en Stad Rotterdam respectievelijk fl.1,20 tot fl.112,60 en fl.1,90 op fl.46.

Over het algemeen was de handel op het Damrak iets levendiger dan gisteren, al bleef de stemmingsindex hangen op het slot van gisteren dat 94,6 punt bedroeg. De meeste fondsen noteerden rond het slot van gisteren. Een negatieve factor daarbij vormde de daling van de dollarkoers, die op fl.1,6790 een nieuw na-oorlogs dieptepunt bereikte. De internationals noteerden prijshoudend tot iets lager. Koninklijke Olie vormde met drie dubbeltjes hoger op fl.132,80 een uitzondering.

Op een rustige lokale markt waren hier en daar enige verliezers te zien. De textiel- en kunststoffondsen Nijverdal-Ten Cate, Blydenstein en Textiel Twenthe moesten verliezen accepteren. NTC daalde een gulden op fl.90. Blydenstein moest eveneens fl.1 inleveren op fl.35. Textiel Twenthe noteerde na ruim een uur handel een stand van fl.75, een min van fl.1,50.

Pakhoed's fusiepartner Furness zag de koers dalen nu de oppositie verdwenen is. De koers gaf fl.1,20 af op fl.163,50. Begemann was in de aanbieding en vond geen kopers op een laatkoers van fl.128, een achteruitgang van fl.1. Credit Lyonnais ging sterk achteruit met een verlies van fl.1,40 op fl.32.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde daalde 1,72 procent met een slot op 23.965,75 yen. De dollar daalde 0,15 yen en sloot op 127,20 yen per dollar.

NEW YORK - Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen steeg gisteren met 11,40 punten tot 2.502,24. Er sloten 1.024 fondsen hoger en 543 lager. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 148 miljoen aandelen, aanzienlijk minder dan de 170 miljoen van vrijdag.

Beleggers waren terughoudend met het oog op de verkiezingen voor het Congres vandaag en de deze week te houden verkoop van Amerikaanse staatsobligaties. De beursbarometer opende hoger, maar raakte aan het begin van de middag onder het slotniveau van vrijdag. Later op de dag wisten de koersen zich weer te herstellen. Handelaren schreven dat toe aan een daling van de olieprijzen en daarmee samenhangende koerswinsten op de obligatiemarkt.