Wetenschappers willen snel stappen tegen broeikaseffect

GENEVE, 5 nov. Meer dan 700 wetenschappers uit bijna 130 landen hebben hun regeringen gisteren opgeroepen de uitstoot van koolstofdioxyde per jaar met een tot twee procent te verminderen. Dewetenschappers beraadden zich afgelopen week in Geneve over het broeikaseffect. Deze week zal een groot aantal ministers en regeringsleiders, onder wie de Britse premier Margaret Thatcher, hetzelfde doen.

Volgens de wetenschappers bestaan er betaalbare technieken voor het verminderen van de uitstoot van koolstofdioxyde, dat ontstaat bij de verbranding van hout, kolen en gas. Milieuorganisaties toonden zich tevreden over de krachtige aanbeveling van de wetenschappers. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en enkele Arabische olieproducenten, zijn tegen maatregelen op korte termijn omdat die te duur zouden zijn en omdat er te weinigzekerheid zou bestaan over de gevolgen van het broeikaseffect.

De wetenschappers stellen dat het duidelijk is dat een stijging van de temperatuur zal leiden tot overstromingen, het mislukken van oogsten en het uitsterven van verschillende diersoorten. Volgens hen kan de wetenschappelijke onzekerheid geen reden zijn maatregelen tegen het broeikaseffect uit te stellen. (Reuter)