Wereldbank geeft opnieuw leningen aan Vietnam, VS akkoord

ROTTERDAM, 5 nov. Vietnam zal binnenkort weer een lening krijgen vande Wereldbank. Dat heeft een hoge stafmedewerker van de Wereldbank gezegd.

Volgens hem hebben de Verenigde Staten informeel te kennen gegeven dat ze leningen van de Wereldbank aan Vietnam niet langer willen verhinderen.

De laatste - en enige - keer dat de Wereldbank een lening aan Vietnam verstrekte was in 1979.

De beslissing van Washington om zijn verzet tegen leningen aan Vietnam op te geven, past in het beeld van voorzichtige toenadering tussen de twee landen. Volgens de medewerker wordt deze maand nog een voorbereidingsrapport afgerond over het project waarvoor de lening is bestemd. Binnen een half jaar zou de raad van bewindvoerders van de Wereldbank het project moeten goedkeuren.

Een officiele woordvoerder van de Wereldbank wil de mogelijke hervattingvan de hulp niet bevestigen. Wel meldt hij dat recent, voor het eerst in tien jaar, een Wereldbankmissie Vietnam heeft bezocht.

Officieel spelen politieke factoren geen rol bij de beslissing van de Wereldbank wel of geen leningen aan een land te verstrekken. Maarde huidige Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, Eveline Herfkens, bevestigt dat Washington zich jarenlang om 'volstrekt politieke' redenen tegen leningen aan Vietnam verzette. Volgens haar wil de ambtelijke top van de Wereldbank 'vreselijk graag' weer in Vietnam beginnen.

De voorganger van Herfkens, Paul Arlman, meldt dat de Wereldbank meerdere projecten in Vietnam voorbereidt. Volgens hem concludeerden topmanagers van de Wereldbank dat Vietnam weer in aanmerking komt voor leningen sinds het land twee jaar geleden 'werkelijk indrukwekkende' economische hervormingen doorvoerde. Alleen de Verenigde Staten, en in mindere mate Japan, waren om binnenlandspolitieke redenen tegen leningen aan Vietnam, aldus Arlman.

Volgens de woordvoerder van de Wereldbank zou de betalingsachterstand van Vietnam bij het Internationale Monetair Fonds (IMF) een belangrijke belemmering zijn voor hervatting van de samenwerking tussen de Wereldbank en Vietnam. Vietnam behoort aleen aantal jaren tot de groep wanbetalers aan het IMF. Een woordvoerder van het IMF bevestigde dat het Fonds werkt aan een oplossing voor de betalingsachterstand van 140 miljoen dollar. De relatie met Vietnam is volgens hem verbeterd omdat de achterstand sinds 1988 niet meer is toegenomen.

De eerste en tot nu toe enige lening van de Werelbank aan Vietnam dateert van 1979: zestig miljoen dollar ten behoeve van een irrigatieproject. De nieuwe lening is bestemd voor uitbreiding van de zijdeproduktie. 'De Vietnamees die de zijdeproduktie leidt is voor ons een goede partner', aldus de medewerker van de Wereldbank, 'hij heeft de boeren bijvoorbeeld land in eigendom gegeven terwijl dat geen officieel beleid is van Hanoi.' De medewerker noemde geen bedrag voor de lening, maar het zou om enkele tientallen miljoenen dollars gaan.

Drie Republikeinse en vijf Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben president Bush vorige week opgeroepen het Amerikaanse handelsembargo van Vietnam op te heffen. Volgens de acht Congresleden schaadt het embargo de Amerikaanse handelsbelangen. 'De afgelopen maanden zijn de Verenigde Staten meer een meer geisoleerd in hun handhaving van de economische boycot van Vietnam. Europese en Aziatische ondernemingen hebben nu eenzijdige voordelen', aldus de acht vorige week in een brief.