Weer hevige gevechten in het noorden van Rwanda

NAIROBI/BRUSSEL, 5 nov. In het noorden van de Oostafrikaanse staat Rwanda is het afgelopen weekeinde opnieuw hevig gevochten tussen het regeringsleger en de rebellen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF). De opstandelingen zijn er volgens waarnemers niet langer op uit steden te veroveren, zoals in de eerste maand van de burgeroorlog, maar ze concentreren zich nu op snelle sabotage-actiesen op het buitmaken van wapens en munitie.

De aanwijzingen voor Oegandese betrokkenheid bij het conflict wordensteeds sterker. Diplomatieke bronnen in de Keniase hoofdstad Nairobimeldden gisteren dat een van de leiders van het RPF Salim Saleh is, een halfbroer van de Oegandese president Museveni en generaal in het Oegandese Nationale Verzetsleger (NRA), dat Museveni in 1986 aan de macht hielp.

Rebellenleider Fred Rwigyema was tot de invasie van het RPF in Rwanda divisie-generaal in het NRA en onderhield vriendschappelijke contacten met Saleh. Regelmatig is Saleh in door rebellen gecontroleerd gebied in Rwanda gesignaleerd.

Een groot aantal RPF-strijders, veelal leden van de Tutsi-stam die in dejaren zestig na etnische onlusten uit Rwanda zijn gevlucht, is afkomstig uit het NRA. Sinds Museveni's machtsovername in Oeganda gingengeruchten dat de uit Rwanda gevluchte Tutsi's hem steunden in ruil voor de belofte dat hij hen zou helpen naar hun vaderland terug te keren.

Over het lot van Fred Rwigyema bestaat grote onduidelijkheid. Gisteren meldde een woordvoerder van de rebellen in Brussel, dat Rwigyema al op de tweede dag van de burgeroorlog, op 2 oktober, was omgekomen nadat hij op een landmijn van het regeringsleger was gestapt. Het commando over de rebellen zou zijn overgenomen door Paul Kagame, ook een gevluchte Tutsi die in het Oegandese leger heeft gediend. De leiding van het RPF zou dit niet eerder hebben bekendgemaakt om de rebellen niet te demoraliseren.

De melding van Rwigyema's dood volgt op berichten in Keniase kranten, dat hij in de Verenigde Staten verblijft, waar hij behandeld zou worden voor verwondingen die hij in de oorlog heeft opgelopen. Volgens een woordvoerder van de Rwandese regering kan Rwigyema op 2 oktober onmogelijk op een mijn van het leger zijn gestapt, omdat het regeringsleger pas later is begonnen met het plaatsen daarvan. (AFP, Reuter)