Vraag naar aandelen van verzekeraars

ROTTERDAM, 5 nov. Het Damrak was in de ban over de vergaande samenwerking tussen Nationale Nederlanden en NMB Postbank. Er kon vandaag niet in de betreffende aandelen worden gehandeld maar andereverzekeraars waren gevraagd.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs is vanmorgen ongeanimeerd geopend. Weliswaar ging de CBS-stemmingsindex na een uur handelen iets omhoog, maar de winsten bleven over het algemeen zeer beperkt. De CBS-stemmingsindex kroop naar voren om een voorlopig niveau te bereiken van 94,90, een winstje van 0,2 punten.

Gelukkig kon op deze slome markt, waar sommige hoofdfondsen niet verder kwamen dan een openingskoers, het nieuws over de NMB-Postbank en Nationale Nederlanden voor enige affaire zorgen onder de financiele waarden. Onder de handelaren werd het nieuws over vergaande samenwerking koel ontvangen. Al enige weken circuleerden geruchten op de vloer over gesprekken tussen de twee partijen. Morgen geven de twee bedrijven een persconferentie. Voorlopig is een handelsverbod voor Nationale Nederlanden en NMB-Postbank ingesteld.

De andere financiele waarden gingen door het nieuws sterk omhoog. Aegon schoot naar boven op fl.111,40, een winst van fl.2,70. Stad Rotterdam, dat al jaren door de handelaren als een overnemingskandidaat wordt gezien, noteerde een winst van fl.1,50 op fl.46,40. Amev trok bescheiden fl.0,40 aan op fl.46,10.

ABN Amro bleef echter staan op de slotkoers van vrijdag, namelijk fl.31,20. KLM boekte ondanks een nieuw laagtepunt van de dollar een plus van fl.0,30 op fl.19,50. Borsumij zakte fl.0,90 weg opfl.75,10. Elsevier moest van de beleggers fl.1,20 afgeven op fl.77,20. Koninklijke Olie kroop drie dubbeltjes omhoog op fl.132,50. VOC maakte een sprong naar voren op fl.39,70, een groeivan fl.1,20.

Op een doodstille lokale markt trok Nutricia fl.1 aan op fl.111,50. Baggeraar Boskalis noteerde een winst van fl.0,60 op fl.13,40. Het niet-courante Van der Giessen kon door de Italiaanse scheepsorders een plus boeken van fl.11 op fl.180. Het rampenfonds Sligro behaalde een heel klein herstel van vijf dubbeltjes op fl.47,50. De obligatiemarkt was iets lager met een gemiddelde van 0,05 punten.

TOKIO - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn op de eerste dag van de week over het algemeen gestegen. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen ging met 190,34 yen omhoog tot 24.385,33 yen bij een omzet die slechts 220 miljoen aandelen bedroeg. Afgelopen vrijdag werden er 320 miljoen verhandeld en dat aantalwas ongeveer de helft van de gemiddelde dagomzet van vorig jaar.

De handelaren wachtten af hoe het bezoek van ex-premier Nakasone aan Baghdad zou verlopen. Bovendien durven ze geen al te grote posities in te nemen met het oog op de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Deaandelenkoersen op de beurs konden stijgen door de overwinning van de Japanse regeringspartij LDP in een plaatselijke verkiezing en door destijging van de koers van de yen tegenover de dollar: de dollar sloot op127,35 yen per dollar, 1,75 yen lager dan gisteren. De koersen moesten wel iets van hun hoogste peil van de dag inlveren als gevolg vanwinstnemingen.