Syrische tanks komen in Saoedi-Arabie aan

YANBU, 5 nov. Aan boord van een groot Saoedisch transportschip zijn gisteren ongeveer 2.500 Syrische militairen en meer dan 100 tanks aangekomen in de Saoedische havenstad Yanbu. Daarmee werd twijfel de kopingedrukt of Damascus nog wel moet worden beschouwd als volwaardig lid van de multinationale coalitie tegen Irak. Westerse diplomaten zeggen nu dat Syries trage reactie waarschijnlijk te wijten is aan logistieke problemen.

Hoewel de Syrische president Assad al weken geleden had beloofd nog eens 12.000 man troepen en 300 tanks naar Saoedi-Arabie te sturen, naast de 3.000 militairen die er al waren, was daarvantot gisteren niets gekomen. Toen de Syrische officiele media vorige week Washington begonnen te kritiseren wegens de vermeerdering van zijn hulp aan Israel, rees de vraag of Syrie mogelijk bezig was zijn positie te heroverwegen.

Prins Khalid bin Sultan, zoon van de Saoedische minister van defensie prins Sultan ibn Abdulaziz en commandant van alle islamitische eenheden in het land, begroette de Syrische commandant gisteren met kussen en vriendelijke woorden. 'Het is werkelijk een plezier om hier een Syrische pantserdivisie te hebben. Dat maakt me gelukkig als commandant', zei hij. Hij zei te hopen dat Syrie de hele divisie binnen enkele weken in Saoedi-Arabie zal hebben, maar hij prees Assad al voor zijn 'snelle antwoord' op de crisis.

Syrie heeft oude T-62 tanks (het beschikt ook over de nieuwere T-72)en nieuw luchtdoelgeschut gestuurd. Op elke tank was een portretje van Assad geschilderd. (Reuter, AFP)