Solide verdediging kan Vitesse tegen Dundee goed van paskomen

NIJMEGEN, 5 nov. In de streekderby tegen NEC bleef Vitesse voor de vierde achtereenvolgende keer dit seizoen zonder tegendoelpunt. Met het oog op de UEFA Cup-return tegen Dundee Unitedgaf dat vooral de burger moed in de Arnhemse gelederen. Vitesse moet immers woensdag in Schotland een 1-0 voorsprong verdedigen. In De Goffert, waar NEC in de slotfase geflatteerd onderuit werd gehaald (0-2), bewees de defensie van de 'cupfighter' opnieuw zijn waarde.

Trainer Bert Jacobs: 'Wij hebben al drie jaar de minst gepasseerde verdediging. Aanvankelijk in de eerste divisie, het laatste anderhalf jaar in de eredivisie. Dat is geen kwestie van geluk meer. Als de ploeg woensdag de extra scherpte kan opbrengen die nodig is voor een Europa Cupwedstrijd dan komen wij een ronde verder.'

Er is geen aanwijsbare reden waarom de defensie van Vitesse zo solide inelkaar zit. Of het moet het inzicht zijn van de onderschatte centrale verdediger Theo Bos, het taaie karakter van Edward Sturing, de routine van Frans Thijssen en de betrouwbaarheid van doelman Raymondvan der Gouw. Laatstgenoemde ontbrak in De Goffert, net als de gebleseerde Sturing. Van der Gouw kreeg vorige week een schorsing aan zijn broek van drie duels en dat was voor Jacobs aanleiding om de twaalfvoudige Duitse ex-international Dieter Burdenski als vervanger te contracteren.

De voormalige doelman van Werder Bremen, die het laatst uitkwam voor HJKStockholm, had al twee jaar geen wedstrijd meer gespeeld. Niettemin maakte hij tegen NEC een evenwichtige indruk. Bij twee droomkansen van Carlos Aalbers kwam hij in de eerste helft gedecideerd uit zijn doel. Delaatste keer glipte de bal door zijn vingers, maar hij stond dermate goed opgesteld dat het leer naast ging. Burdenski speelde 478 wedstrijden in de Bundesliga. De Duitser wordt 23 november veertig jaar. 'Het was natuurlijk een gok', erkent Jacobs. 'Maar ik heb ook ooit Jan Jongbloed op zijn veertigste aangetrokken. Een doelman moet het hebben van zijn concentratievermogen. Dat zit bij Burdenski wel goed. Hoe ik op hem ben gekomen? Wel, ik loop al bijna 27 jaar mee in het profvoetbal en dan heb je hier en daar je contacten.'

Niet klaar

Het is opvallend dat Vitesse in eigen gelederen geen doelman kon vinden. Jongbloed is notabene de assistent-trainer van de selectie. Jacobs: 'Reserve-doelman Ricardo Bos (20) is nog niet klaar voor deeredivisie. Hij laat op de training te veel ballen uit zijn handen glippen.' Vitesse hoopt woensdag weer over Sturing te kunnen beschikken. Hoewel Jacobs gisteren liet doorschemeren dat hij niet te veel risico's wil nemen met de rechtsback, die herstelt van een knieblessure. Morgenavond, na de training in Dundee, mag Sturing zelf aangeven of hij fit is voor het treffen op Tannadice Park. De ex-international: 'Als ik me goed voel speel ik. Na die oude knieblessure zijn er wat banden opgerekt. Ik zal in ieder geval niet met een injectie spelen. Enerzijds omdat onze clubarts daar niet aan meewerkt en anderzijds omdat een spuit tegen de pijn in dit geval niet helpt.'

De defensie zal Jacobs dus niet te veel hoofdbrekens kosten (als Sturingniet kan spelen neemt Roberto Straal zijn plaats in), de voorhoede des te meer. Jacobs behoort tot het groepje Nederlandse trainers dat graag met drie spitsen opereert, maar de omstandigheden in Dundee en het gebrek aan een echte linksbuiten zijn waarschijnlijk voor hem aanleidig een aanvaller minder in te zetten. In De Goffert startte Vitesse nogal experimenteel met de lange Huub Loeffen in het centrum, Latuheru op links en Rick Hilgers op rechts. Dit trio zorgde in deze samenstelling nauwelijks voor agressie. Na rust kwam Latuheru op zijn vertrouwde rechtervleugel te staan, Hilgers hangend op links en Van Arum in het centrum. Dat leverde iets meer kansen op. Toch moest middenvelder John van den Brom er aan te pas komen om de ban te breken. Na een voorzet van Latuheru nam hij ver buiten het strafschopgebied de bal ineens op z'n schoen. In de laatste minuut zorgde Latuheru voor de 2-0 eindstand.

Countervoetbal

Ofschoon Dundee ook thuis tamelijk verdedigend is ingesteld, rekent Vitesse erop dat het woensdag countervoetbal kan spelen. En dan komt de snelheid van de kleine Hilgers zeker van pas. De 'Romario van Arnhem' is echter een half jaar geblesseerd geweest en dit seizoen heeft hij pas anderhalve wedstrijd in de benen. Terwijl Jacobs nog wikt en weegt zijn de spelers van Vitesse het erover eens dat Hilgers in Dundee niet in de basis moet staan.

Latuheru zegt bijvoorbeeld: 'Ik ga ervan uit dat Van Arum en ik de voorhoede vormen. Rick heeft natuurlijk aan een halve kans genoeg. Maar dat weegt niet op tegen het voordeel dat Van Arum sterker is in de luchten een bal kan vasthouden. Daarnaast mist Hilgers nog wedstrijdritme.' Van den Brom, het fysiek sterke talent van Vitesse, deelt die mening. 'Rick moet het hebben van zijn snelheid en die is nog niet helemaal terug. Ik vraag me dan ook af of Jacobs er verstandig aandoet met Hilgers te beginnen. Vandaag liepen de spitsen elkaar ook al in de weg. Dat mag in Dundee niet gebeuren.'

    • Erik Oudshoorn