Scheuring in partij van Indiase premier Singh

NEW DELHI, 5 nov. De politieke spanningen in India zijn vandaag uitgelopen op een breuk in de regeringspartij Janata Dal. Van de 211 afgevaardigden van de partij in beide kamers van het parlement hebben 82hun vertrouwen in premier V. P. Singh opgezegd. Intussen legde een algemene staking, uitgeroepen door de fundamentalistische hindoe-partij BJP, het openbare leven in de hoofdstad New Delhi nagenoeg stil.

Singh had, nadat de BJP op 24 oktober de gedoogsteun aan zijn minderheidsregering had ingetrokken, voor aanstaande woensdag een parlementszitting aangekondigd waarin hij de vertrouwenskwestie zal stellen, maar mogelijk treedt de premier eerder af.

Aanleiding voor de golf van onrust is het streven van hindoes in Ayodhya een tempel te bouwen op de plaats van de ongebruikte Babar-moskee. Het afgelopen weekeinde kwam het in Ayodhya opnieuw tot ongeregeldheden, waarbij tien mensen werden gedood. De godsdiensttwisten hebben in India in een week tijd meer dan 200 levens geeist.

De fundamentalistische Wereld Hindoe Raad heeft vandaag de tegenstellingen verder aangewakkerd door te dreigen 3.000 moskeeen te zullen afbreken. Als gebaar van verzoening lieten deautoriteiten enige honderden vreedzame hindoes toe in de moskee van Ayodhya. (AP, Reuter)