Paspoort limiet voor Spelen

Atleet Kim Reynierse uit Middelburg loopt al enige tijd met het schrikbeeld voor ogen dat hij als 'vierde' marathonloper van Nederland voortdurend buiten de boot zal vallen voor grote toernooien. In de aanloop naar het Europese kampioenschap in Split klaagde hij zelfs over rechtsongelijkheid binnen de Atletiek Unie, omdat voor de top drie van Nederland soepeler toelatingsnormen zouden gelden. De Olympische Spelen van 1992 in Barcelona leken verder weg dan ooit te voren, maar een blik in zijn paspoort opende nieuwe perspectieven. De atleet Reynierse is nu Arubaan.

Hoe is het idee ontstaan om voor Aruba te gaan lopen?

Ik ben 29 jaar geleden geboren in Oranjestad, waar ik ruim vier jaar hebgewoond. In 1987 ontmoette ik bij een World Cup marathon in Seoul de atlete Lia Melis, die ook voor Aruba loopt. Ik heb op dat moment niets met die wetenschap gedaan, maar sinds enige tijd traint zij bij mijn club en heb ik het plan opgevat om er werk van te maken.

Levert zo'n overschrijving geen enkel probleem op?

De Nederlandse bondscoach Bob Boverman zegt dat hij het jammer vindtdat ik vertrek, maar heeft er wel begrip voor. Ik kan ook onder hem blijven trainen. Met de Arubaanse bond is deze week alles rondgemaakt. Ik start 2 december in Mexico Stad op de marathon van de Middenamerikaanse en Caraibische Spelen. Het nadeel is dat ik door wat problemen met mijn bloed nog niet in topvorm ben en dat de bond mijn reiskosten betaalt vanaf Aruba... Bovendien mag ik drie jaar niet meer voor Nederland uitkomen als ik eenmaal een wedstrijd voor Aruba heb gelopen.

Dit besluit betekent het einde van een boeiend gevecht om in Nederland een plaats bij de top te veroveren. Het is een beetje de weg van de minste weerstand?

'Natuurlijk is het de weg van de minste weerstand. Maar ik doe er niemand kwaad mee en mezelf een plezier mee, want ik wil naar de Olympische Spelen van Barcelona. Die garantie kunnen ze me nu nog wel niet geven, maar concurrentie op Aruba heb ik niet. Het is er altijd dertig graden en te warm om te trainen voor de marathon. De limiet zal er dus niet al te scherp zijn. En het grote voordeel is dat er straks misschien wel vier in plaats van drie Nederlanders deelnemen aan de marathon van een groot toernooi.

    • Peter de Jonge