Nieuwe uitbarsting intifadah met onlusten in Gazastrook

TEL AVIV, 5 nov. De intifadah, de Palestijnse volksopstand in door Israel bezet gebied, heeft het afgelopen weekeinde in de Gazastrookmet incidenten waarbij volgens Palestijnse bronnen meer dan 700 gewonden vielen een nieuwe climax bereikt. Jeruzalem heeft tegelijk het voorstel tot een internationale conferentie ter bescherming van de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden verworpen.

De botsingen tussen de versterkte Israelische troepenmacht en Palestijnse demonstranten braken uit nadat volgens de Israelische legerwoordvoerder een bekende activist van Al-Fatah vrijdag in zijn cel zelfmoord had gepleegd. De familie van de man, die in zijn cel opgehangen werd aangetroffen, sloot zelfmoord onmiddellijk uit. Zij stelde dat hij bij langdurige ondervragingen was doodgemarteld.

Onmiddellijk daarna explodeerde de Gazastrook op een manier die volgens militaire kringen deed denken aan de beginfase van de intifadah, toen de Israelische troepen eveneens door grote massa's Palestijnen werden geconfronteerd. Uitgaansverboden werden genegeerd en naarmate het aantal gewonden opliep verplaatsten de onlusten zich van het noordelijke deel van de Gazastrook naar de vluchtelingenkampen nabij de grens met Egypte waar veel gewonden vielen.

Pag.4: Vervolg

Volgens Palestijnse bronnen werden zaterdag en zondag in totaal 738 Palestijnen gewond. Een Palestijn werd gedood. De Israelische legerwoordvoerder houdt het op 118 gewonden. Vijf soldaten werden door stenen gewond. De Palestijnse persdienst (PPS) in Oost-Jeruzalem meldde gisteren dat 349 Palestijnen door scherpe munitie en plastic kogels werden gewond. De toestand van tien gewonden wordt kritiek genoemd.

Vijfenvijftig Palestijnen liepen als gevolg van stokslagen verwondingen op. Voorts meldt PPS dat 309 Palestijnen met traangas in aanraking kwamen, als gevolg waarvan 'velen' het bewustzijn verloren.

De Gazastrook werd door de militaire autoriteiten wegens de ernst van deonlusten tot gesloten gebied verklaard. Vandaag zijn nog zeven grote vluchtelingenkampen aan een uitgaansverbod onderworpen. Minister vandefensie Moshe Arens bracht gisteren een bezoek aan het gebied om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van deze nieuwe uitbarstingvan de intifadah.

Hoewel de aandacht weer sterk op het conflict in de Golf is komen teliggen heeft Jeruzalem reden te vrezen dat het grote aantal Palestijnse gewonden van het afgelopen weekeinde de roep om het beleggen van een internationale conferentie ter bescherming van de Palestijnen zal versterken.

Een desbetreffend voorstel van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, is gisteren door de Israelische regering verontwaardigd van de hand gewezen. Tot Israelsverbijstering lanceerde hij het voorstel om de 164 ondertekenaars van de conventie van Geneve bij elkaar te roepen nadat Israel tot tweemaal toe had geweigerd een VN-commissie van onderzoek toe te laten naar de toedracht van het ernstige incident bij de Al-Aqsa moskee van 8 oktober.

Volgens Israel is het initiatief van Javier Perez de Cuellar eenzijdig omdat het voorbij gaat aan Palestijns geweld. Minister vangezondheid Ehud Olmert zei gisteren dat het voor Israel onaanvaardbaar is te worden beoordeeld door een bijeenkomst waaraan 'de grootste moordenaars van de wereld deelnemen'.

    • Salomon Bouman