Nieuwe Noorse kabinet van Brundtland aangetreden

OSLO, 5 nov. De leider van de Noorse sociaal-democraten, Gro Harlem Brundtland, is zaterdag beedigd als de nieuwe premier van Noorwegen. Brundtland staat aan het hoofd van een minderheidskabinet, maar zij verklaarde dit weekeinde dat ze desondanks aan het bewind hoopt te blijven tot de volgende algemene verkiezingen in 1993. Onder de Noorse grondwet zijn vervroegde verkiezingen niet eerder mogelijk.

De nieuwe premier, die dit ambt al twee keer eerder bekleedde, zei dat haar regering de besprekingen met de Europese Gemeenschap zal hervatten. Het overleg met de EG over nauwere wederzijdse betrekkingen leidde tot de val van het vorige, centrum-rechtse kabinet van de conservatief Jan Peder Syse. De kleinste partner in zijn uit drie partijen bestaande coalitie, de Centrum-partij, kon zich niet verenigen met het regeringsbeleid jegens de EG en zorgde vervolgens voor een kabinetscrisis.

De 51-jarige Brundtland verklaarde dat haar sociaal-democratische partij geen haast zal maken met een besluit over de vraag of het lidmaatschap van de EG moet worden aangevraagd of niet. Maar ze voegde hier aan toe: 'We maken deel uit van Europa. Aan die werkelijkheid kunnen we ons niet onttrekken.' (Reuter)