Moldavische leiding bereid tot concessies

CHISINAU, MOSKOU, 5 nov. De regering van de roerige Sovjet-republiek Moldavie heeft alle onofficiele milities in het land opgeroepen zich te ontbinden en de wapens in te leveren. Bovendien moet het Moldavischeparlement een aantal controversiele wetten herzien wetten die deetnische minderheden in Moldavie ertoe hebben gebracht hun soevereiniteit uit te roepen.

De Moldavische president, Mircea Snegur, sprak gisteren het parlement inde hoofdstad Chisinau (Kisjinjov) toe, een dag nadat hij zich in Moskou met Sovjet-leider Gorbatsjov had verstaan over de crisis en twee dagen nadat bij gevechten in Moldavie doden waren gevallen. De toespraak bevatte voor het eerst opmerkingen die kunnen worden uitgelegd als een erkenning dat de Moldaviers hun minderheden hebben geprovoceerd.

In de Opperste Sovjet van Moldavie verklaarde Snegur dat hij het risico accepteerde dat de Moldaviers hem als 'een renegaat' beschouwen. Hij zei bereid te zijn eventueel af te treden. 'Ik vraag nude steun van het volk en dat zal begrijpen dat we allemaal fouten hebbengemaakt.'

Details over Snegurs voorstellen ontbreken nog, maar volgens leden van het Moldavische parlement zullen de leiders van de twee nieuwe soevereine republieken, die van de Gagaoezen en die van de Russen, hun autonomie-verklaringen bevriezen en afzien van verkiezingen of de installatie van eigen parlementen. In ruil voor die concessies zullen de Moldaviers de heftig omstreden taalwet herzien. Die taalwet maakt het Moldavisch (Roemeens) tot officiele taal van de republiek en verplicht vrijwel alle werknemers tot het afleggen van een examen in het Moldavisch per 1995. De taalwet bracht de Gagazoenen een aan de Turken verwante christelijke minderheid en de omvangrijke minderheden van de Russen en Oekraieners in het geweer. In augustus riepen de Gagazoezen een eigen republiek uit, in september volgden de Russen. Die ontwikkeling bracht de Moldaviers op hun beurt tot de vorming van vrijwilligersbrigades.

Hoeveel mensen bij de onlusten van vrijdag om het leven zijn gekomenis niet duidelijk. Volgens het persbureau TASS waren het er zes, volgensde Moldavische autoriteiten drie en volgens een Russische ooggetuige tien. De doden vielen bij gevechten tussen de Moldavische politie engewapende burgers in Doebossari. (Reuter, UPI, AP)