HUWELIJKSZALM MET ROZEMARIJNSAUS

Dankzij het milde doch waakzame toeziend oog van Caroline en Erik Ruigrok leerden de deelnemers aan de kookcursus die plaatsvond op het Franse Chateau de Boisson veel verschillende en altijd lekkere dingen koken. Na het eerste gezamenlijke diner werd besloten de lunch voorgoed af te schaffen. Een van de deelnemers, een dietiste, had namelijk aan de hand van het menu uitgerekend dat ons viergangen diner toch al gauw 4000 kalorieen telde.

In een week tijd werden door de 8 cursisten 6 liter creme fraiche en 3 liter slagroom gebruikt.

Om te laten zien dat er in de keuken van het kasteel heus niet alleen ingewikkelde dingen werden gemaakt die veel tijd vergden, geef ik hieronder het recept van een van de lievelingsgerechten van Caroline en Erik Ruigrok. Dit gerecht vinden zij zo lekker dat zij het op hun trouwdiner aan de gasten voorzetten.

Voor de Escalope de saumon au romarin is nodig:

2 sjalotjes

50 g boter

2 takjes verse rozemarijn van 15 cm

1 dl witte wijn

1 dl visbouillon

1,5 dl creme fraiche

1 dl slagroom

citroensap

zout

witte peper

een plat stuk verse zalm, zonder graat, van 300 gram

enkele eetlepels olie

rozemarijn voor de garnering

Snijd de sjalotjes ragfijn en smoor ze een paar minuten in de helft van de boter, zonder ze te laten kleuren. Voeg dan de rozemarijntakjes toe en de witte wijn en de visbouillon. Laat alles onder af en toe roeren op een laag vuur inkoken tot er nog maar de helft van over is. Giet het dan door een zeef en voeg de creme fraiche en de slagroom toe. Zet alles weer op het vuur en laat het verder inkoken totdat de saus duidelijk begint te binden.

Snijd de zalm schuin in escalopes van 1 a 1,5 cm dik en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een tefal koekepan totdat hij begint teroken en bak de zalm-escalopes hierin aan beide kanten ca. 2 minuten, zodat ze net gaar en nog sappig zijn.

Klop op het laatste moment voor het serveren de resterende boter beetje bij beetje door de saus en voeg een klein scheutje vers citroensap toe. Maak de saus op smaak met zout en witte peper.

Giet op voorverwarmde borden een laagje saus en leg hierop de escalopes. Garneer met rozemarijn. Giet eventueel de rest van de saus in een sauskom. Onmiddellijk serveren!

Voor inlichtingen over de kookcursussen kan men schrijven naar: Cuisine Chatelaine, Postbus 7, 4322 EG Scharendijk.

Bij Uitgeverij Bzztoh te Den Haag, verschenen van Erik en Caroline Ruigrok de volgende kookboeken: De Bourgondische keuken en De Maleise keuken.

Binnenkort verschijnen twee nieuwe boekjes: Koken aan tafel en Fantastische kerstmenu's.

    • Anne Scheepmaker