Hoogleraar: Pseudoniem Rasoel staat voor Komrij

AMSTERDAM, 5 nov. De Amsterdamse hoogleraar dr. Teun A. van Dijk, is 'vrij zeker' dat het boek De ondergang van Nederland is geschreven door de schrijver Gerrit Komrij. Van Dijk: 'Ik zou niemand anders weten die het geschreven kan hebben'.

Het boek dat vorige maand in Nederland uitkwam onder het pseudoniem Mohamed Rasoel, waarschuwt tegen de toenemende invloed van de islam in Nederland. De Anne Frank Stichting diende een aanklacht in wegens racisme. Een speurtocht naar de identiteit van de schrijver leidde naar de Pakistaanse variete-artiest Son of Tarzan.

Van Dijk, hoogleraar tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, trekt zijn conclusie in een tien bladzijden dik rapport. Hij geeft daarin indicaties die volgens hem alle naar Komrij leiden. Hetfeit dat het boek uit het Engels is vertaald maakt volgens hem deel uit van de maskerade. Hij heeft aangeboden als getuige op te treden in een strafproces tegen Komrij wegens het aanzetten tot rassenhaat.

In een mondelinge toelichting vanmorgen gaf Van Dijk toe dat volledige zekerheid is uitgesloten. Hij vertrouwt echter op zijn jarenlange ervaring met dit soort onderzoek. 'Tekstanalyse is mijn vak, ik ben al tien jaar bezig met het analyseren van racistische teksten'. Hij veronderstelt dat Komrij op het idee is gebracht door de affaire Rushdie. Komrij zou daarover twee teksten hebben geschreven, eencolumn voor deze krant en een boekje. Omdat moslims alleen door moslims mogen worden aangeklaagd, zou Komrij een islamitisch klinkend pseudoniem hebben gekozen.

Uitgever Gerard Timmer ontkent elke betrokkenheid van Komrij. De beschuldigingen van Van Dijk gisteren in de Krant op Zondag verrasten hem zeer. Hij wijst erop dat het boek is vertaald door de literaire vertaler Rene Kurpershoek. Gerrit Komrij wil niet op de beschuldigingen ingaan. Hij zal in zijn column voor deze krant van aanstaande woensdag reageren.