Gesprek tussen Fiat en Chrysler leidt tot niets

ROME, 5 nov. Na een jaar praten zijn de onderhandelingen tussen het Italiaanse Fiat en het Amerikaanse Chrysler over nauwe samenwerking tussen beide autoconcerns afgebroken.

'Het was niet het juiste moment', aldus het communique waarin het besluit werd bekendgemaakt. Door de inzakkende automarkt, het gevaar van een recessie en de onzekere uitkomst van de Golfcrisis was het beter 'onze aandacht te concentreren op lokale problemen', zei Fiat-topman Agnelli zaterdag op een persconferentie in New York.

Hiermee is een potentieel historisch akkoord in rook opgegaan. Agnelli onthulde dat het initiatief voor de gesprekken is uitgegaan van Lee Iacoca, de president van Chrysler. 'De mogelijkheden gingen van een totale integratie tot partiele samenwerking' zei Agnelli.

Uit een reconstructie van de onderhandelingen blijkt dat aanvankelijk is gesproken over overneming van Chrysler door Fiat, maar dat die plannen later werden bijgesteld toen duidelijk werd dat de groei uit de automarkt is. Agnelli zei dat de markt in zijn ogen nog verder zal verslechteren voordat zij weer aantrekt.

Topmensen van Fiat hebben tegen Italiaanse kranten gezegd dat Chrysler er niet goed voorstaat. Beide bedrijven produceerden in 1989 ongeveer 2,35 miljoen auto's, met een omzet van 35 miljard dollar (Chrysler) en 37 miljard dollar (Fiat), maar Fiat maakte 2,4 miljard dollar winst tegen 629 miljoen dollar voor Chrysler. De slechte financiele situatie van Chrysler zou veel van de voordelen (Fiat is zelf nauwelijks aanwezig op de Amerikaanse markt) hebben tenietgedaan.

Agnelli ontkende overigens dat de cijfers een rol hebben gespeeld. 'We zijn nooit in details getreden. Dat is niet de reden geweest, maar de conjunctuur van de markt, Op een zeker punt hebben we tegen elkaar gezegd: dit is niet het moment om het te doen, en het spijt ons.'

Chrysler blijft wel de distributie in de Verenigde Staten verzorgen van Alfa Romeo, onderdeel van de Fiat-groep.

Fiat was in 1986 in gesprek met Ford Europa. Deze gesprekken liepen op niets uit omdat Ford de meerderheid wilde hebben en Fiat de controle niet uit handen wilde geven.

Agnelli sloot niet uit dat de gesprekken met Chrysler later worden hervat. 'Het is een tot ziens, geen vaarwel. Maar het is onwaarschijnlijk dat iemand die eens verliefd is geweest op een persoon, daar dezelfde avond weer naar terugkeert.'

Fiat is al geruime tijd op zoek naar uitbreiding door overname. Saab waseen serieuze kandidaat, maar het Zweedse bedrijf gaf de voorkeur aan General Motors. BMW houdt de Italianen op een afstand. En pogingen tot samenwerking met een van de Franse autoproducenten zijn nooit ver gekomen.

    • Marc Leijendekker