Dode bij 'voetbalveldslag' in Leipzig

LEIPZIG, 5 nov. Ondanks een oproep van DFB-voorzitter Hermann Neuberger bij het ministerie van binnenlandse zaken om strengere maatregelen te nemen tegen het voetbalvandalisme, hebben toeschouwers in het Schwarz-sportpark in Leipzig na de topwedstrijd in de Oberliga tussen FC Sachsen en FC Berlin (1-4) een ware veldslag geleverd. Tijdens de massale vechtpartijen, die de omvang van een complete burgeroorlog aannamen, vielen een dode en vier zwaargewonden. De politie sloeg groot alarm. Tachtig relschoppers werden uiteindelijk in hechtenis genomen.

Na de problemen met vandalen tijdens de interland afgelopen woensdag tussen Luxemburg-West Duitsland verwacht hoofdcommissaris Gaasenbeek uit Leipzig grote problemen voor de wedstrijd op 21 november tussen Duitsland eneen selectie van spelers uit de voormalige DDR. Gaasenbeek: 'We zullen politiehulp uit het westen van Duitsland moeten krijgen. Onzekorpsen zijn op dergelijke uitwassen op dit moment totaal niet getraind. We hebben in Sachsen nog niet eens een een afdeling van het ministerie van binnenlandse zaken.'

Het dodelijke slachtoffer afgelopen zaterdag was een achttienjarige jongen uit Berlijn. Hij kwam door kogels uit een politiepistool om het leven. De korpsleiding beriep zich naderhand op noodweer van de betreffende agent. De onlusten begonnen anderhalf uur voor het begin van de wedstrijd, toen ruim 300 jongeren op het station van Leipzig met ijzeren staven en stokken opagenten inhakten. Met het afvuren van waarschuwingsschoten trachtte de politie de losgeslagen bende uiteen te jagen. Het dodelijke schot viel op een moment, dat de agenten geen kant meer op konden.

Op weg naar het stadion werden auto's in brand gestoken, winkelsgeplunderd en voorbijgangers gemolesteerd. Op gewelddadige wijze verschafte de aanhang van beide clubs zich nadien ingang tot het stadion, waar de politie grote moeite had de orde te handhaven. De wedstrijd begon door de vechtpartijen op de tribunes en het vele vuurwerk 25 minuten later. Na de wedstrijd trokken de vandalen een spoorvan vernieling door Leipzig. De politie raamde de schade op enkele miljoenen guldens.

Zaterdag was ook de derby tussen Hannover 96 en Hamburger SV aanleiding tot ernstige ongeregeldheden. De aanhang van beide verenigingen gingen elkaar voor aanvang en na afloop van de wedstrijd te lijf of bestookten elkaar met gas- en luchtdrukpistolenvan afstand. Zes agenten raakten licht gewond. De politie arresteerde intotaal 22 man. Ook tijdens de wedstrijd, die herhaaldelijk moest worden onderbroken, was het onrustig. Een stortbui suste de gemoederen op de tribunes enigszins maar na afloop laaide de strijd tussen rivaliserende supportersgroepen weer op.

Bij rellen na afloop van het duel tussen de Egyptische eerste-divisieclubs Ismailia en Mahalla zijn twee toeschouwers om het leven gekomen en 57 personen, onder wie 35 agenten, gewond geraakt.

Bij het verlaten van het stadion gingen supporters van beide clubs met elkaar op de vuist. Volgens berichten uit de Egyptische media zou depolitie traangas en geweerschoten hebben gebruikt om de orde te herstellen. Twee toeschouwers overleden aan de gevolgen van schotwonden. (DPA/SID)