Coomunisten Praag kiezen nieuwe leider

PRAAG, 5 nov. De Tsjechoslowaakse communistische partij (KPC) heeft tijdens haar congres van het afgelopen weekeinde een nieuwe leidergekozen, het woord communistisch in de naam gehandhaafd en zich uitgesproken voor een nieuwe bestuursstructuur.

De functie van algemeen secretaris van het Centraal Comite werd tijdens het achttiende partijcongres afgeschaft. Het voorzitterschap zal jaarlijks rouleren tussen de voorzitter van de regionale partijen, de communisten van Bohemen en Moravie en die van Slowakije. De eerste voorzitter nieuwe stijl is de Slowaak Pavol Kanis, een 42-jarige hervormer en historicus. Zijn plaatsvervanger, de Tsjech Miroslav Grebenicek, leider van de Boheemse en Moravische communisten en ook historicus, neemt de functie over een jaar van hem over. De partij schafte het uitvoerend comite het voormalige politburo af en verving dit door een federale raad van twaalf Tsjechen en twaalf Slowaken. Kanis zei gisteren dat de KPC zich moet aansluiten bij 'andere linkse stromingen' en een beleid van verzoening met andere partijen moet voorstaan.

Tijdens het congres werd brand gesticht in een bijkantoor van de KPC in een voorstad van Praag. Kanis klaagde gisteren dat de brandstichters eerst hadden ingebroken en het kantoor hadden leeggeplunderd: het enige dat ze achterlieten waren twee rubberen stempels. Een bommelding dwong de congresgangers zaterdag hun congres te onderbreken en het elders voort te zetten. (Reuter, AP, UPI)