BVD wil vertrek van 25 a 30 Russen wegens spionage

DEN HAAG, 5 nov. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft gisteravond in een tv-uitzending van de KRO Binnenlandse Zaken en Justitie opgeroepen 25 a 30 in Nederland werkzame Russen, die door de BVD worden verdacht van spionage, het land uit te zetten.

Van de in ons land officieel geplaatste Russen houdt ongeveer een opde drie zich volgens de BVD bezig met het stelen van hoogwaardige wetenschappelijke en technologische informatie. De BVD heeft de KRO zelfgemaakte video-beelden ter beschikking gesteld waarop te zien is hoegeheim agenten worden gevolgd en uiteindelijk wordenaangehouden.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn verontwaardigd over de wijze waarop de BVD naar buiten treedt. VVD'er Dijkstal zal minister Dales (binnenlandse zaken) morgen mondeling vragen of het gebruik gaat worden dat de BVD de pers inzage geeft in individuele dossiers. De VVD wil tevens weten of Dales het 'in het staatsbelang' acht dat de KRO woensdag met een uitzending komt waarvoorwederom gebruik is gemaakt van dossiers van de BVD.

Het ministerie van binnenlandse zaken zegt dat de handelwijze van de BVD geheel past in het aangekondigde streven meer bekendheid te geven aan het werk van de veiligheidsdienst. Daar hoort bij dat dossiersover 'afgedane en niet operationele zaken' aan de pers ter beschikking worden gesteld. Volgens een woordvoerder van het ministerie is woensdag BVD-materiaal te zien over rechts-extremistische actiegroepen in Nederland.

Het CDA noemt het goed dat 'in het kader van de voorlichting over wat de BVD voor de Nederlandse samenleving doet' op deze wijze bekendheid aan het werk wordt gegeven, aldus Kamerlid V. van der Burg. Dijkstal noemt dit een onbegrijpelijk standpunt. 'Als dit goed is kunnen we nog een hoop leuke programma's verwachten.'

Het CDA is van mening dat 'met bekwame spoed' moet worden overgegaan tot het uitzetten van die Russen over wie informatie bestaat dat ze spioneren. 'Ook als dit betekent dat er aan het eind vande week 25 Russen het land uit moeten. We moeten niet bang zijn voor de consequenties. Anders geven we een signaal dat Nederland een open gebiedis waar het vrij vissen is.'

De Russische ambassade wijst alle beschuldigingen van de hand. Volgens O. Koerten, directeur contra-spionage van de BVD, zijn de Sovjet-spionnen in Nederland werkzaam in normale functies als handelsvertegenwoordiger, Aeroflot-vertegenwoordiger, Pravda-correspondent of als secretaris politieke zaken op de Russische ambassade. Binnenlandse Zaken zegt 'per geval' te zullen bekijken of maatregelen tegen de Russen moeten worden genomen.