Bulgaarse oppositie wil op voorwaarden meeregeren

SOFIA, 5 nov. De Bulgaarse oppositie heeft zich voor het eerst bereid verklaard deel te nemen aan een coalitie met de regerende socialisten (ex-communisten), op voorwaarde evenwel dat zij de premier en de belangrijkste ministers mag leveren.

De oppositie, verenigd in de Unie van Democratische Krachten (SDS), vierde zaterdag de eerste verjaardag van de eerste protestbetoging tegenhet bewind van de inmiddels verdwenen Bulgaarse leider Todor Zjivkov. Bij die gelegenheid zei Petar Beron, fractieleider van de SDS in het parlement, dat de oppositie alleen met de socialisten wil regerenals die instemmen met een aantal voorwaarden. 'Alleen een regering onder onze leiding en met ons programma kan het land verenigen, ' aldus Beron. Alleen als de SDS de sleutelfuncties in het kabinet in handen krijgt, kan een begin worden gemaakt met de werkelijke omvorming van de Bulgaarse samenleving. Hij stelde dat in Bulgarije 'de democratie nog niet is gewonnen' en dat 'de rode bedrijven het land nog in hun greep hebben'.

Sofia was zaterdag het toneel van twee grote demonstraties tegen de regerende socialistische partij. Aan de eerste namen naar schatting dertigduizend mensen deel, aan de tweede die waarop Beron sprak rond tienduizend.

Sinds de revolutie van eind vorig jaar wordt Bulgarije bestuurd dooreen socialistisch minderheidskabinet onder leiding van Andrej Loekanov, die nu al bijna een jaar probeert de oppositie over te halen tot een grote coalitie. De socialisten kregen bij de parlementsverkiezingen van deze zomer een absolute meerderheid in het parlement. De SDS heeft echter tot nu toe geweigerd met Loekanov in zee te gaan, vooral omdat ze vinden dat Loekanovs programma niet ver genoeg gaat en ook omdat ze weigeren in de regering een minderheid te vormen. De populariteit van de socialisten is sinds de verkiezingen scherp gedaald onder invloed van de economische, sociale enpolitieke malaise. Nieuwe verkiezingen zouden vermoedelijk resulteren in een overwinning voor de oppositie en bij de SDS pleiten dan ook velen voor nieuwe verkiezingen. (UPI)