Britse gijzelaars vertellen over hun slechte behandeling door Irakezen

LONDEN, 5 nov. De vrouwen van ongeveer vijftig Britse gijzelaarsin Irak zijn gisteren onverwachts opgebeld door hun echtgenoten. De mannen, die in veel gevallen geen direct contact meer met hun vrouwen hadden gehad sinds het uitbreken van de Golfcrisis, vertelden dat ze in zeer slechte omstandigheden worden vastgehouden.

Andere vrouwen ontvingen een op de band opgenomen boodschap van hun man. Sommigen zeiden dat ze vlakbij open beerputten verblijven en dat ze al beduidend magerder zijn geworden als gevolg van de gebrekkige voedselvoorziening. Een man zei op een band dat hij al 12 kilo was afgevallen. De voedselrantsoenen bestonden volgens hem uit 'een tomaat, een ui, een paprika een klein stukje komkommer en een eindjebrood of twee als men geluk heeft'.

Ook riepen enkele gijzelaars hun echtgenotes op om kerstmis met hen te komen vieren in Irak, overeenkomstig het recente voorstel van de Iraakse leider Saddam Hussein.

De Britse Ondersteuningsgroep voor de Golf, die de families van de gijzelaars bijstaat, verklaarde dat de telefoontjes kennelijk onder Iraakse druk plaatshadden en dat deze neerkwamen op emotionele chantage. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Londenzei dat de Iraakse autoriteiten in plaats van telefoontjes toe te staan de gijzelaars dienden vrij te laten.

Op de banden oefende een gijzelaar kritiek uit op 'bepaalde zeer, zeer misplaatste commentaren' van de Britse premier Margaret Thatcher.

Het Britse zondagsblad The Sunday Times publiceerde gisteren een brief van vijf gijzelaars die als 'menselijk schild' voor Iraakse militaire installaties dienen. Twee van hen slapen in kleine kamertjes bij een beerput. Hun toiletten en douche zitten vol met vliegen. Hun eten, schrijven ze, is dikwijls 'oneetbaar' en wordt bovendien bereid op buitengewoon vieze plaatsen. Alle vijf hebben voortdurend last van diarree en ook klagen ze over pijn in hun borststreek en hoofdpijn wegens de de nabijheid van giftig afval uit de raffinaderij waarin ze worden vastgehouden.

The Sunday Times ontving de brief via een Franse gijzelaar die onlangs werd vrijgelaten door Irak en de brief doorspeelde naar de familieleden van de vijf. Volgens de krant gaat het om het eerste ongecensureerde bericht van de circa 360 Britse gijzelaars die als 'menselijk schild' worden vastgehouden. (AFP, Reuter)