Baker polst geallieerden over geweld tegen Irak

BAHREIN/ BAGDAD, 5 nov. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker is het afgelopen weekeinde begonnen de bondgenotente raadplegen onder welke voorwaarden ze kunnen instemmen met militaire actie tegen Irak. Irak zelf heeft gisteren eens te meer onderstreept dathet nooit Koeweit zal opgeven.

Op weg naar Bahrein, het eerste land dat hij op zijn rondreis aandeed, zei minister Baker zaterdag dat 'we graag willen weten onder welke voorwaarden en beperkingen ze (de bondgenoten) bereid zouden zijn bepaalde soorten opties te overwegen'. Hij legde uit debasis te willen leggen voor 'de mogelijke toekomstige uitoefening van alle opties', en onderstreepte dat recente harde waarschuwingen dat Washington bereid is geweld te gebruiken nietlouter woorden zijn.

In dit verband meldde de New York Times vandaag dat het Amerikaanse ministerie van defensie heeft besloten nog eens duizenden reservisten van belangrijke gevechtseenheden voor actieve dienstop te roepen. Volgens functionarissen zouden zij begin volgend jaar in de frontlinies kunnen staan.

In Bahrein, waar ongeveer 9.000 Amerikaanse militairen zijn gelegerd, zei minister van informatie Tariq al-Moayyed gisteren na afloop van Bakers bezoek dat de Golfstaten de Verenigde Staten waarschijnlijk de vrije hand zullen geven als Washington besluit tot een gewapende actie tegen Irak. 'Ik heb het gevoel dat iedereen in dit deel van de wereld van mening is dat al die legers uit de hele wereld hier niet voor een picknick zijn', aldus de minister. Deze liet bovendien doorschemeren dat Bahrein mogelijk wel iets ziet in het aanblijven van de multinationale krijgsmacht in het gebied als de huidige crisis eenmaal is geregeld.

Baker, die gisteren tussendoor een kort bezoek bracht aan Amerikaanse troepen in het oosten van Saoedi-Arabie, ontmoet vandaagin Taif koning Fahd. Vanochtend sprak hij er al de gevluchte emir van Koeweit, die hem zei 'mijn land liever vandaag dan morgen bevrijd te zien'. Later reist hij door naar Egypte, waar hij ook de Chinese minister van buitenlandse zaken Qian Qichen en de Franse president Mitterrand spreekt, Turkije, Groot-Brittannie, Frankrijk en de Sovjet-Unie.

De Iraakse minister van informatie, Latif Nassif al-Jassem, verkondigde tegelijk dat 'we nooit weg zullen gaan uit Koeweit, nooit', en dat Bagdad nooit zal onderhandelen over Koeweit, en evenmin over enig deel van het emiraat. 'De hele wereld moet iets vergeten dat het emiraat Koeweit werd genoemd. Ze moeten spreken over 'een provincie genaamd Koeweit' en dienovereenkomstig handelen', zeihij tot journalisten. Irak riep voorts een speciale groep vroegere legerofficieren voor dienst op die zijn opgeleid voor chemische oorlogvoering en gevechtstaken.

Irak meldde gisteren een schending van zijn luchtruim door twee 'vijandelijke vliegtuigen'. Vier Franse militairen die vrijdag vanuit Saoedi-Arabie op Iraaks grondgebied terechtkwamen en door een Iraakse patrouille werden aangehouden, zijn inmiddels via Bagdad naar Parijs teruggestuurd.

President Mitterrand heeft op bezoek in Egypte gezegd dat het VN-embargo tegen Irak meer tijd moet worden gegeven. Hij zei voorts positief te hebben geantwoord op een Egyptisch verzoek militaire schulden ter waarde van 2,8 miljard dollar kwijt te schelden. (AP, Reuter, AFP)